Ловчанският митрополит Гавриил съслужи заедно с каноничния Киевски митрополит Онуфрий



В неделя, 4 октомври т. г., йерархът на Българската православна църква Гавриил, митрополит Ловчански, отслужи заедно с Негово блаженство Киевския митрополит Онуфрий, глава на каноничната Украинска православна църква, Божествена литургия в Киево-Печерската лавра, съобщава Информационно-просветителският отдел на УПЦ.

Заедно с Негово блаженство в литургията, която се проведе на площада пред Успенската катедрала, участваха също и Бучанският архиепископ Пантелеймон, Белогородският епископ Силвестър, Бородянският епископ Марк и свещенството на Лаврата. Особени молитви бяха отправени за прекратяване на коронавирусната епидемия и за лекарите, които се борят с болестта.

След това Ловчанският митрополит Гавриил извърши свещеническа хиротония над дякон Димитрий Сидоренко, клирик в киевския храм Св. Архангел Михаил.

На този ден Украинската православна църква, която следва стария календарен стил, празнува Отдание на празника Въздвижение (Кръстовден). Свещенослужителите се поклониха на Кръста Господен и го занесоха в олтара. Предстоятелят на УПЦ произнесе отпуст, поздрави вярващите с отданието на празника и благослови всички.

Каноничната Украинска православна църква е подложена на сериозни гонения в своята страна. Почти всеки ден пристигат новини за насилия над свещеници и вярващи и отнети насила храмове. Въпреки че по-голямата част от православните християни в Украйна принадлежат към каноничната УПЦ, властите в тази страна се опитват да натрапят на обществото и вярващия народ разколническата Православна църква в Украйна (ПЦУ), политически ангажирана с днешния режим. Светият Синод на Българската православна църква засега не се е произнесъл официално по украинския църковен въпрос, но на практика БПЦ, както и повечето други поместни Православни църкви, поддържа църковно общение единствено с каноничната УПЦ, игнорирайки новосъздадената от украинските власти неканонична църковна структура.

Превод: Андрей Романов

Източник: news.church.ua

YouTube player

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...