Майка Тереза 50 години се е съмнявала във вярата си



 

Източник: Dir bg

Майка Тереза (Тереза Гонджа Бояджиу) цели 50 години се е съмнявала във вярата си. Това сочат непубликувани досега нейни писма и дневници. Текстовете са събрани от представители на Католическата църква в Калкута, след като тя почина на 87-годишна възраст.
След прочитането на нейните писма и дневници пред човек се появява картината на нейния живот, много различна от официалната. Монахинята, която беше удостоена с Нобеловата награда за мир, вече не е жената с непоколебима вяра, пише „Дейли телеграф”. Италианското издание „Месаджеро” пък пише: „Майка Тереза беше жена, която за една година е имала видения, а през следващите 50 години се е съмнявала- чак до смъртта си”.

 

През 1958 г. майка Тереза, която работи сред бедните в Калкута, пише: „Моята усмивка е голям покров, под който се крие маса от болка”. Монахинята през цялото време се усмихвала и околните, както тя казва, са си мислели, че „вярата, надеждата и любовта ме изпълват, че близостта с Бога и единната с него воля изпълват сърцето ми. Само ако можеха да знаят”. В друго свое писмо майка Тереза пише: „Захвърлените в Ада са обречени на вечни мъки, защото са решили да изгубят Бога”. И по-нататък: „В душата си чувствам чудовищна болка от тази загуба. Струва ми се, че не съм нужна на Бог, че Бог не е Бог и в действителност той не съществува”. Годините на съмнения съвпадат с периода, когато тя след виденията решава да остави преподаването в едно от привилегированите училища в Калкута и да отиде да помага на бедните индийци. След смъртта й папата направи за нея изключение от правилата, според които Ватикана не може да започне процедура по беатификация /обявяване за блажен/, преди да се навършат 5 години от кончината на човека. Както съобщиха в Рим, биографичните изследвания за майка Тереза ще трябва да бъдат пренаписани предвид новите откровения. Непубликуваните досега материали ще бъдат включени в излизащата през септември книга „Тайната на майка Тереза”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...