Македония – страна на идеално верско съжителство




Източник: Премин Портал

По покана на председателя на Комисията за верски общности и религиозни групи в Македония Цане Мояновски се е състояла традиционна предпразнична среща на главите на верските общности в Република Македония и държавния връх.

„Уважаеми верски лидери, споделям моята констатация и убеждение за високата степен на почитане на религиозните свободи и права на македонските граждани. Именно, винаги съм усещал мултирелигиозния състав на жителите в нашето модерно македонско общество като предимство и подтик за почитане на разликите не само у традиционните, но и у всички останали религии в нашата страна. Почитането на двата принципа – свободата и любовта, които съставляват личността на човека, е задължение, което трябва преди всичко да бъде засвидетелствано от верските лидери в Македония”, – е изтъкнал премиерът Владо Бучковски.

Той е призовал гражданите да продължат да уважават решението за почитане на верското различие и взаимна толерантност, за един по-добър утрешен ден за днешните и бъдещите поколения. Бучковски е съобщил също така, че експертна комисия подготвя нов закон за верските общности и религиозни групи, който след експертизата от страна на европейските институции ще бъде предложен за обществен дебат, както и  това, че правителството има отношение и към инициативата по въпроса за верското обучение и че чрез Министерството за образование и наука ще предложи форми за осъществяването му.

На срещата председателят на Република Македония Бранко Цървенковски е заявил: „Държавата не може окончателно да реши проблема на МПЦ, но може да осигури подходяща атмосфера за това. Все пак, непризнаването не е изключително политически, а и църковен въпрос”. Бранко Цървенковски е отхвърлил тезата, че в държавата се нарушава секуларизмът. „Нито държавата се намесва в църковните решения, нито Църквата взема политически решения. Тяхното сътрудничество не пречи на демокрацията”, е казал Цървенковски.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...