Македонската православна църква не благославя бебета от епруветка



Днес +

Раждането на деца по метода на изкуственото оплождане е грях и не е в съгласие с Божиите закони, предупреждава Македонската православна църква като реакция на приет неотдавна в страната закон, пише македонският вестник “Дневник”.

 

Съветът на Православния богословски факултет “Свети Климент Охридски” посочва в съобщение, че това може да доведе до манипулиране на човека.

Стерилните семейни двойки, чийто брой все повече нараства, не са резултат от биологичната еволюция на човека. Те са предизвикани от трансформацията на природната среда, чийто краен резултат е екологичната катастрофа. За разпространяването на бездетността допринасят абортите и нарастването на инфекциите, подчертават преподавателите от Богословския факултет.

Пациентите и лекарите разбират реакцията на Македонската православна църква, но казват, че за тях изкуственото оплождане е спасение от проблемите за сдобиване с потомство.

Знам, че църквата се ръководи от своето учение, което забранява и абортите. Но аз не можех да зачена по естествен път. Има вътрешни причини за това, че не можах да забременея, но трябваше ли да чакам да се решат всички тези проблеми, за да имам дете. Тогава вече щеше да бъде късно, казва 38-годишна жена от Скопие.

Доктор Глигор Димитров от Клиниката по гинекология смята, че лекарите трябва да помагат на пациентите със здравословни проблеми. “Когато правим изкуствено оплождане, ние не засягаме религиозните убеждения на хората. Те биха били най-щастливи, ако никой нямаше проблеми, за да се сдобие с потомство. Но когато съществува проблем, трябва да се помогне. Аз участвах в писането на нашия закон. При правенето му е взета предвид практиката на много европейски страни, в които въпреки силните позиции на църквата изкуственото оплождане е позволено”, казва лекарят.

Деканът на Богословския факултет Ратомир Гроздановски обяснява, че изкуственото оплождане е свързано и с други грехове. За да се създаде дете, спермата е получена чрез мастурбация, което също е грях. След това се оплождат няколко ембриона, от тях се прави селекция кои ще продължат да живеят. Излишните оплодени ембриони, в които е заченат живот, просто се убиват. Потомство трябва да се създаде чрез телесна и духовна чистота, с покаяние и обръщане към Бога, казва Гроздановски.

Той допълва, че църквата няма да предприема специални мерки спрямо вярващите, които са извършили изкуствено оплождане, защото “всички сме грешни и греховете трябва да се избягват”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. RSA каза:

    Заключването на утробата е Божи промисъл и ние не бива да се намесваме в него. Трябва да се уповаваме на БОГ и да се молим усърдно, както са го правили много бездетни хора описани в Библията, и БОГ е чул техните молитви.
    Според мен е грях да се използват изкуствени методи за сдобиване с потомство още повече, че това не е смисъла на човешкия живот.
    ДА БЪДЕ БОЖИЯТА ВОЛЯ ВОВЕКИ. АМИН.