Македонската православна църква с мерки срещу COVID-19



Православната Скопска епархия излезе с ясни духовно-пастирски и литургични мерки за защита от коронавируса.

Скопската православна епархия и на територията на цялата Македонската православна църква – Охридска архиепископия, прие няколко мерки за защита от коронавирус, предаде Канал ТВ5 на Северна Македония. Мерките са предприети в съответствие с указанията на правителството на Северна Македония.

В изявлението на членовете на Светия Синод на МПЦ от 12 март 2020 г., се казва:

 

„Ние апелираме към непоколебимата вяра в светостта на тайните на Църквата, като не забравяме думите на Господ, че чрез причастяването имаме живот в себе си, вечен живот и надежда за Възкресението (Иоан. 6:53-54). Всъщност в богослужебната молитва ние постоянно се молим: „Ти, Владико, направи така, че предлежащите Дарове да бъдат за всички нас за добро, всекиму според неговата нужда: придружавай тези, които плават; съпътствай онези, които пътуват; изцери болните, Лекарю на душите и телата“.

По сведения от Скопската епархия, нормите са следните:

Енорийските свещеници трябва да спрат да извършват водосвети по домовете на верните, а традиционният водосвет в навечерието на Великден да бъде преместен тази година след Светлата седмица.

По отношение на Светото тайнство Кръщение, ако трябва се отслужи в случай на неотложна нужда, то да се извърши в най-тесен кръг.

По отношиние на погребенията –  само с присъствие на най-близките. Опелото да се изпълнява само на открито, в гробищата, в присъствието на най-близките. Забранява се ежедневното използване на църковните зали и свещеническите кабинети за срещи, религиозни уроци, заседания на настоятелствата и други подобни дейности.

За службите в храмовете се споменава, че по време на богослужение, вярващите задължително да спазват необходимото разстояние помежду им, като изрично се препоръчва неделните и празничните литургии да бъдат провеждани на открито.

По призив на вярващите, в случай нанужда, причастието да им се носи вкъщи, свещениците да използват „даровете за болни“ (запасните дарове), спазвайки строго мерките за защита.

Манастирите не трябва да позволяват влизането на богомолците, с изключение на някаква спешна нужда.

Това уведомяване остава в сила до приемането на други мерки, според изявлението на Канцеларията на Православната епархия в Скопие.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...