Македонски епископ осъден на 18 месеца затвор



Както предаде МИА, Апелативният съд в Битоля, Македония, е потвърдил присъдата на Основния съд, произнесена през юли 2004 година, с която Охридският архиепископ и Скопски Митрополит Йован (Вранишковски) е осъден на 18 месеца затвор. Архиепископ Йоан е признат за виновен по обвинението за подклаждане на национална, расова и религиозна омраза, раздор и нетърпимост, без право на обжалване.

Йован Вранишковски е глава на Православната Охридска архиепископия, която е автономна в рамките на Сръбската православна църква, но не е призната от страна на македонските власти. До неговото съдене се стигна, след като официалната Македонска православна църква, която от своя страна не е канонично призната от другите православни църкви, отне епископското достойнство на Йован Вранишковски заради решението му да встъпи в канонично единство със Сръбската църква, което бе последвано от поставянето му за екзарх на СПЦ в Македония от сръбския патриарх Павле.

Архиепископът е бил арестуван на гръцката граница при влизането си в Македония, като му е бил отнет паспорта, за да не може да напусне страната. След връчването на присъдата, владиката е изразил готовността си да влезе в затвора, виждайки в това една възможност за мъченически подвиг и свидетелство на вярата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...