Македонски монах получава докторска степен по мениджмънт



Източници: МПЦ, Премин Портал

Миналата седмица йеромонах Григорий Настески от манастира „Свети Антоний и Свети Георгий” в Ново село, Струмишка митрополия, е защитил докторска дисертация пред Скопския институт за социологически и политическо-правни изследвания на тема: „Влиянието на външната конкуренция върху стратегиите за разнообразяване на македонските банки”. На докторската защита на отец Григорий е присъствал неговият духовен наставник, струмишкият митрополит Наум.

В заключението на атестационната комисия се казва, че докторската дисертация на магистър Григорий Настески представлява „оригинален и самостоятелен труд” със значителен принос към изследванията от областта на стратегическия мениджмънт.

По повод информацията, публикувана на сайта на македонския православен портал Премин, един от потребителите е написал следния коментар:

„Наистина, когато монах защитава докторска дисертация на тема от областта на мениджмънта, това буди противоречиви чувства. Причината е в недостатъчното и дори цялостното непознаване на естеството на мениджмънта. (…) Впрочем, думата мениджмънт, преведена с наш термин, би съответствала на домостроителство. Също както западният термин икономика произлиза от икономùя.

Когато днес мениджмънтът навлиза широко във всички области на съвременния живот, при това боравейки с проблеми от областта на ръководенето, етиката, организацията, лидерството, ораторството, необходимо би било теолозите еклектически да внедрят всички тези опити в омилетиката, пастирското богословие, християнската етика, аскетиката…

По примера на раннохристиянските свети отци, показали античната философия в нова светлина, като свети Юстин Мъченик и Философ, който продължил да носи философския плащ, утвърждавайки при това философията като любов към мъдростта – под мъдрост той е разпознал една от особеностите на Бог Света Троица – пожелавам на отец Григорий да покаже мениджмънта като откриване и обявяване на Божия промисъл на света и за света.

Всъщност най-голямата Божия любов се вижда в Неговия домостроителен (казано със западен термин – мениджърски) промисъл за човека и света”.

През последните години християнската вяра, и в частност монашеството, се радва на широка популярност сред младите хора в Македония. Значителен брой младежи приемат монашески подстриг още като студенти в различни факултети и след това продължават следването си. Йеромонах Григорий е представител на тази част от младата македонска интелигенция, приела искрено вярата в спасителното дело на Господ Иисус Христос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...