Македонското правителство подготвя компромисно решение за Закона за верските общности



Източник: Вечер Online

 

Правителството на Македония е подготвило най-новата версия на Закона за верските общности, в която са направени промени на спорния член 8. Премиерът Груевски е потвърдил този факт, но е отказал да съобщи новата формулировка на члена, който ОССЕ оспорваше досега. Правителството очаква да получи мнението за новия проектозакон от религиозните общности в Македония и представителите на ОССЕ, преди да го внесе официално за разглеждане. Законът, чието приемане Европа и НАТО поставят като едно от условията за членството на Македония в тези организации, трябва да влезе в сила до края на първото тримесечие на 2007 година.

Досегашният текст на член 8, който определяше, че от едно вероизповедание може да се регистрира само една верска общност, отсъства от най-новата версия на закона. Най-вероятно името и религиозното учение ще бъдат главните критерии, за да се регистрира дадена верска общност.

Новият закон няма да забранява, а ще определя как и при какви условия да се регистрира дадена верска общност, е научил македонският вестник „Вечер”. Според неназовани източници, със закона ще бъдат определени норми, на които верските общности трябва да отговарят, за да получат съдебна регистрация. За модел на новия нормативен акт е послужил опитът на няколко европейски държави, в това число и България.

Според вестник „Вечер”, това означава косвено, че Православната Охридска архиепископия начело с архиепископ Йован няма да бъде възпрепятствана да се регистрира, ако докаже пред съда, че изпълнява предписаните от закона условия.

Засега не е ясно дали двете най-големи религиозни общности – Македонската православна църква и Ислямската религиозна общност – ще се съгласят да бъде премахната спорната алинея. Те отказват да коментират, докато не видят предложението на правителството. След последните интензивни срещи тяхното становище беше, че са възможни промени, но в никакъв случай заличаване на формулировката – „от едно вероизповедание да не може да се регистрира повече от една верска общност”.

Междувременно, премиерът Груевски се е срещнал със скопския католически епископ Киро Стоянов, за да уговорят последните детайли около аудиенцията на македонския първи министър при папа Бенедикт ХVІ, предвидена за 16 декември. Премиерът Груевски смята лично да връчи на католическия глава поканата да посети Македония през октомври 2007 година, когато ще се проведе конференция на религиозните водачи.

Запитан за коментар, архиепископът на МПЦ Стефан е заявил, че за първи път чува, че премиерът има намерение да пътува за аудиенция при папата, и е подчертал, че Ватикана не е истинският адрес за решаването на църковния проблем, тъй като става въпрос за спор между две православни църкви и решението трябва да се търси именно там. „Истинският адрес е Вселенската патриаршия и всички поместни православни църкви, тъй като решаването на въпроса с МПЦ и спора със СПЦ е в интерес на цялото православие”, – е заявил македонският архиепископ Стефан.

Превод: Екатерина Крумова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...