Манастирски камбани се завръщат в Русия


Източник: tvnz.co.nz

Първата от 18-те камбани, продадени за старо желязо преди почти 80 години от съветската власт, беше върната в най-стария манастир на Москва от Харвардския университет.

Камбаните са били свалени от Даниловския манастир, като част от антирелигиозната кампания на Сталин.

В продължение на десетилетия камбаните са били закачени в кула на престижния американски университет и тяхното завръщане символизира стремежа на Русия при президента Владимир Путин за завръщане към традициите, разрушени от болшевишката революция.

“Манастирските камбани отново ще призовават вярващите към молитва и ще им разказват за красотата на православните богослужения и православните традиции. Те ще призовават хората към мир”, каза предстоятелят на Руската православна църква патриарх Алексий ІІ, когато благославяше първата завърнала се камбана.

Посланикът на САЩ Уилям Бърнс, говорейки на руски, каза, че “тази първа камбана е направила много дълго пътешествие и е трябвало да мине много време преди да се прибере отново у дома”.

“Надявам се, че през идните месеци ще имам удоволствието да чуя всичките 18 камбани да бият, след като се завърнат в своята родна земя.”

Патриарх Алексий ІІ удари камбаната три пъти, последван от посланика на САЩ и кмета на Москва Юрий Лужков.

Камбаните са спасени от претопяване от американския индустриалец Чарлс Крейн, който ги закупил през 1930 г. и ги дарил на Харвардския университет, където те били закачени в Лоуъл Хаус в Кеймбридж, Масачузетс.

След години на преговори университетът е приел да получи точни копия на камбаните, отлети в Русия.

Те бяха осветени на тържествена церемония в Москва през юли преди да бъдат транспортирани за Съединените щати.

Руският нефтен магнат Виктор Векселберг е финансирал операцията по връщането на камбаните и отливането на копията.

Неговата благотворителна фондация помага за връщането в Русия на съкровища на културата, изнесени в чужбина по време на комунистическото управление.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...