Манастирът Панагия Сумела бе превърнат в дискотека за реклама



Възмущение сред православните християни по света предизвика нова реклама, в която известният манастир Панагия Сумела в Турция бе използван като дискотека. Видео от създаването на рекламата показва танцуващи хора и диджей, който пуска електронна музика в двора на манастира, където ежегодно на празника Успение Богородично се отслужва Божествена литургия.

Създателите на клипа изтъкват, че рекламата, предназначена да популяризира манастира като туристическа атракция, е направена с разрешение на турските власти.

„В много коментари в социалните мрежи се говори за оскверняването на манастира и как покрай музиката на заден план се чуват църковните камбани. Някои дори поискаха обяснение от турските власти, защото светата обител на практика бе превърната в нощен клуб”, пише Greek Reporter.

Компетентните международни органи обаче все още не са обърнали нужното внимание на събитията, които се разиграха миналата седмица. Богохулната постъпка предизвика както тъга, така и остра реакция. По повод използването на манастира за цели, които не отговарят на религиозния му характер и история, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей изпрати протестно писмо до министъра на културата и спорта на Турция Мехмет Нури Ерсой, и проведе разговор с него по телефона.

Инцидентът беше осъден и от Свещения Синод на Гръцката православна църква на вчерашното му заседание. Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним II сподели: „Случилото се предизвиква тъга и е показателно за безнаказаността не само в Турция, но и у нас. Можем да се справим с това предизвикателство, само ако бъдем по-сериозни и отговорни, и се отнесем с повече внимание към смисъла на живота.”

Президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу изрази своето съжаление и разочарование от инцидента: „Шокирана съм от неотдавнашното поругаване на този паметник на световното културно наследство, който гръцкият свят и особено понтийците смятат за неразделна част от своята идентичност.”

Митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква, коментира тъжното събитие: „През 2020 г. с голямо безпокойство посрещнахме лишаването от статут на музей и затварянето за християните на великолепната Света София в Истанбул и манастира Хора с неговите известни фрески. Тези свети места бяха посещавани от поклонници от целия свят и служеха като символ на взаимното уважение и разбирателство между двете световни религии. В момента тези обединяващи християните свети места на практика са недостъпни за тях.

Днес религиозният мир в страната отново е нарушен, тъй като местните власти разрешиха създаването на дискотека в главното историческо свещено място на понтийските гърци – манастира Панагия Сумела в провинция Трабзон. Казват, че това е направено за привличане на туристи. Убеден съм, че руските туристи, които съставляват мнозинството от посещаващите Турция, никога не биха се съгласили на такова цинично потъпкване на едно свято християнско място. В Русия подобно отношение към църква или джамия би довело до наказание за нарушителите. Хубаво е да се види, че поне местните жители и представители на туристическия бранш протестират срещу случилото се. Руската православна църква е сторила много, за да направи този някога славен манастир достъпен за поклонници и да направи възможно там да се отслужват богослужения. Категорично протестираме срещу профанацията на православни свети места в Турция и се надяваме, че нейното държавно ръководство няма да си затвори очите за това безобразие, особено в светлината на укрепването на руско-турските отношения.“

Векове наред скалният манастир, за който се смята, че е построен през IV век при император Св. Теодосий I, е бил люлка на понтийския елинизъм. На 15 август 2010 г. бе поставено началото на нова традиция там да се чества патронния празник Успение на Пресвета Богородица с Божествена литургия, отслужвана от Вселенския патриарх Вартоломей. Светата обител е и религиозен паметник на културното наследство, като от 2000 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО.

 

Източници: Orthodoxia News Agency; Orthodox Christianity

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...