Масов гроб на свещеници е намерен в Русия




Източник: Православие.ru

В околностите на с. Волчанка, Новосибирска област, е намерен масов гроб на свещенослужители, убити и погребани по време на комунистическия терор през 20-те години на миналия век.

От земята са извадени останките на 18 души, идентифицирани от криминалистите на районната прокуратура, съобщи на агенция "Интерфакс-Сибир" в четвъртък сътрудничката на издателския отдел на Новосибирската епархия Галина Пирх.
"Тук по време на комунистическите репресии служителите на Църквата са били убивани с лопати и тояги. Само при един от тях е открита огнестрелна рана", разказа тя.

Възрастни жители на селото свидетелстват, че в края на 1920-те години, по времето на "червения терор", по тези места са били убити повече от 60 души.

"Останките на другите жертви на гоненията срещу Църквата не са намерени засега. Жителите разказват, че земята на мястото на екзекуцията дълго е мърдала, тъй като много хора са били хвърлени в ямите още живи", отбеляза г-жа Пирх.

Енориашите на местния храм начело със свещеника отец Андрей Гусев отслужиха опело за загиналите и препогребаха намерените тела.

На мястото на погребението е издигнат паметен кръст. Впоследствие там ще бъде построен параклис.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...