Медиите като разсадник на мракобесничество


Източник: Русская линия

В официално писмо до директора на руската телевизия ОРТ (Първи канал) Уфимският архиепископ Никон изрази безпокойството на Църквата във връзка със систематичното присъствие на окултната пропаганда в медиите. "Вакханалия на псевдонауката, мракобесието и окултизма" – такава е оценката му за много телевизионни предавания.

Според владика Никон т. нар. "познавателни предавания" за магията, врачките и екстрасенсите са режисирани така, че да убедят зрителя в съществуването на феномени като "уроки" и "черна магия". "В тях обратното мнение на свещенослужителите, медиците и психолозите по този проблем или не е представено изобщо, или е твърде орязано и подложено на съмнение от последвалите коментари на окултистите", отбелязва той.

"Ту показват уфолог, чието място не е в телевизионен канал, а в психиатрична болница. Ту "кармичен психолог", който заявява на лековерната си пациентка, че бенките върху тялото й са знак, че в "миналия си живот" тя е била … мъж, екзекутиран заради някакво престъпление. Ту магьосници и лечители, очевидни шарлатани, разказват с вид на научни експерти как черната магия се сваляла с "чистене на чакри" и т. н. И, разбира се, как без астрологическа прогноза! – добавя владиката. – Вече отдавна е доказано, че астрологията е лъженаука, пък и повечето хора не проявяват интерес към нея. Защо тогава от телеекрана се сипят окултните, изсмукани от пръстите приказки за овни и водолеи?".

"Това е просто невероятно! В XXI век сме и аз, архиереят на Руската православна църква, неведнъж несправедливо обвинявана, че се противопоставя на научния прогрес, защитавам науката и просвещението, както и здравата духовност, разбира се, докато "прогресивният елит" на масмедиите тиражира за многомилионна аудитория лъженаучни знания, средновековно мракобесничество и суеверия", завършва писмото си архиепископ Никон.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...