Медицински изследвания подкрепят църковната позиция срещу аборта



Източник: Български фактор

Откритието на американските лекари се оказва в подкрепа на църковната позиция по отношение на абортите. Православната църква винаги е знаела, че детето е пълноценно човешко същество още от момента на неговото зачеване и гледа на убийството на детето в майчината утроба както на всяко друго убийство. Осъжда го като смъртен грях.

Детето плаче в майчината си утроба – това установиха американски неонатолози, начело с доцент Джанийн Джинграс (Jeannine Gingras) от педиатричното отделение на Каролинския медицински център в Шарлът, Северна Каролина. Наблюденията потвърждават концепцията, че плодът може да изпитва чувства и има емоционална памет още в периода на вътреутробното си развитие.

Откритието е направено с прецизна ултразвукова техника, в рамките на изследване на въздействието на наркотични и лекарствени средства върху плода. Резултатите са публикувани в изданието Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition.

На медицината отдавна е известно, че плодът има развита чувствителност още преди раждането. Той слуша музика и я разпознава след раждането, реагира на външните шумове и на шумовете в майчиния организъм, има и чувство за равновесие и се движи в зависимост от движенията на майката. Новото в американското изследване са промените в емоционалното състояние, свързани с недоволство и безпокойство.

Откритието на американските лекари се оказва в подкрепа на църковната позиция по отношение на абортите. Православната църква винаги е знаела, че детето е пълноценно човешко същество още от момента на неговото зачеване и гледа на убийството на детето в майчината утроба като на всяко друго убийство. Осъжда го като смъртен грях.

Макар това църковно знание да е част от интуициите още на древните общества – например римското право признава наследствени права на нероденото дете – днес то е практически изтласкано от съвременната медицинска, пък и изобщо човешка етика. На аборта днес в нашата култура се гледа като на част от хигиената на жената и ако се правят усилия да се ограничат абортите чрез реклами на противозачатъчни средства, то е за да се избегнат някои чисто медицински рискове.

Разбира се, че промяната на тези нагласи не би могла да дойде по пътя на развитие на технологиите. Но е важно, че подобни обективни данни правят по-ясна ситуацията на избор, пред който е изправена всяка жена, когато пристъпва към изкуствено прекратяване на бременността си. Това е избор на живот и смърт – нищо по-малко.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...