Международен натиск за премахването на незаконните строежи около манастира Високи Дечани



Източник: КИМ Инфослужба

Повече от месец, след като бяха изградени незаконни обекти около манастира Високи Дечани, под силния международен натиск най-накрая е взето решение тези обекти да бъдат премахнати. В събота, 13 януари, членове на Корпуса за защита на Косово са демонтирали един от трите обекта, построени от Наим Кучи в близост до манастира. На 16 януари, по информация, получена в манастира от канцеларията на началника на УНМИК, в община Дечани от Прищина е изпратено разпореждане на Йоаким Рикер да се премахнат и другите два обекта и по този начин изцяло да се изпълни решението за създаване на защитна зона около манастира от април 2005 година.

Очаква се тези обекти да бъдат премахнати през следващите няколко дни. По този повод манастирът е бил посетен на 15 януари от една от заместник-началниците на УНМИК, госпожа Патриша Уоринг, която е разговаряла след това и с председателя на община Дечани Назми Селманай.

„Наистина е окуражаващо, че решението на началника на УНМИК най-сетне се зачита. Самият факт обаче, че за това беше необходим повече от месец и че на местно общинско ниво съществуваше сериозно противопоставяне, показва, че е много трудно да се осигури ефикасна защита на сръбското православно наследство в Косово и Метохия, докато местните институции се отнасят безотговорно”, – е заявил проигуменът на манастира Високи Дечани, протосингел Сава Янич.

„Разпореждания писаха всички институции, като се започне от общината, полицията, та чак до съда. Накрая се оказа, че решението на началника на УНМИК може да се изпълни само след силен политически натиск от страна на американската и германската канцеларии, които особено се постараха за почитането на процедурата за защитна зона около манастира. Остава да видим дали ще бъдат премахнати и останалите два по-малки обекта”, – е споделил отец Сава.

„Тук не става въпрос само за нелегалното строителство, а по-скоро за това, доколко местните институции и международната общност са готови да подсигурят институционална защита за сръбското духовно и културно наследство, която ще бъде специално регламентирана в плана на Марти Ахтисаари”.

„Сериозно сме загрижени – е допълнил отец Сава, – как един толкова сложен план за децентрализация, за сръбско самоуправление и защита на светините ще бъде осъществен в условията, в които работят местните институции в сянката на неформални влиятелни центрове, кланови структури и племенно съзнание, когато за изпълнението на закона непрекъснато е необходим натиск на международните дипломатически и военни кръгове. Затова този случай на нелегално строителство около манастира Високи Дечани дава една твърде показателна картина за истинската неподготвеност на косовските институции да се справят с изграждането на едно съвременно и демократично общество, почиващо на властта на правото и закона, и че на сърбите им е необходимо нещо много повече от формални гаранции за защита”, – е казал в заключение отец Сава.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...