Международната инициатива за възстановяване на “Света София”


Източник: ANA/MPA

Зараждащата се международна инициатива за възстановяване на катедралния храм “Света София” в Истанбул като място за богослужение на всички християни по света беше представена в Атина в четвъртък от дългогодишния американски политически лидер от гръцки произход Крис Спиру по малко от седмица преди насрочването на открито разглеждане в Конгреса на САЩ относно състоянието на религиозните паметници.

Крис Спиру, изтъкнат лидер на демократите от Ню Хампшир и гръко-американски политически водач, каза, че организацията, която оглавява (Американски съвет „Освободете „Света София”) ще представи доказателства за “оскверняването” през последните 554 години на най-прочутата базилика на Източното православие.

“Ще покажем, че оскверняванията са превърнали това най-свято място за християните в един международен базар. Ще представим нашето убеждение, като Съвет, който вярва в човешките права, че никое правителство няма право да се разпорежда с използването на един храм или право да избира или одобрява религиозните убеждения, да ръкополага свещеници или да определя духовни лица” заяви Спиру, визирайки недвусмислено турското правителство.

Той обаче подчерта, по време на пресконференция в Атина, че инициативата няма абсолютно нищо общо с Гърция или чувствителните гръцко-турски отношения и американско-турски отношения, или дори гръцко-американско-турските отношения. Той също каза, че не е имал никакви контакти с гръцки официални лица или Вселенската патриаршия относно кампанията, като отбеляза, че е научил за поканата да се яви пред общото Събрание на Конгреса на САЩ по човешките права, докато е бил на посещение в Атина.

“Вселенският патриарх е в същото положение като “Света София”. Той е в пленничество… Аз не искам да влошавам неговото положение”, каза Спиру в отговор на журналистически въпрос.

Освен това той подчерта, че “Света София” за православните християни е това, което е базиликата “Св. Петър” в Рим за римокатолиците или Стената на плача за евреите и Мека за мюсюлманите.

Събранието на Конгреса по човешките права ще бъде свикано следващата сряда, за да насочи вниманието си към съобщения за нарушения, представени от Съвета, в “Света София” в Истанбул, прочутият ранновизантийски катедрален храм, който е обърнат в джамия след падането на Константинопол през 1453 г., а по-късно превърнат в музей през 30-те години на 20-век след създаването на Република Турция.

Откритото разглеждане, организирано от общото Събрание на Конгреса по човешките права, бележи първия път, когато Конгресът на САЩ ще изслуша показания за ситуацията около “Света София”.

Разглеждането ще бъде председателствувано от конгресмена Том Лантос, председател на влиятелния Комитет по външните работи на Камарата на представителите, като Спиру ще представлява организацията Американски съвет „Освободете „Света София” по време на своите показания пред Събранието.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...