Международна конференция „Правата на човека в християнската традиция“


На 28 април т. г. в Белград се проведе международна конференция на тема: „Правата на човека в християнската традиция“, организирана от Християнския културен център и фондация „Конрад Аденауер“ с благословението на Белградско-Карловската архиепископия и Подворието на Московската патриаршия в Белград.

Специално внимание бе отделено за представяне и обсъждане на Основния документ на Руската православна църква за достойнството, свободата и правата на човека. Конференцията бе открита от Негово Преосвещенство Игнaтиий Мидич, епископ Пожаревачко-Браничевски, Негово Високопреосвещенство Станислав Хочевар, архиепископ на Белград за Католическата църква, oтец Григорий Рябих (Руска православна църква), един от преките участници в подготовката на документа и г-жа Клаудия Крофорд, директор на фондация „Конрад Аденауер“ в Белград. С доклади по темата в конференцията участваха:

– др Григорий Рябих, РПЦ
– г-н Николай Котрелев, РПЦ
– др Янез Юхант, Католически богословски факултет, Любляна
– др Томо Вукшич, Католически богословски факултет, Сараево
– др Соня Томович-Шундич, Правен факултет, Подгорица
– др Мария Иванова, Богословски факултет, София
– др Войн Димитриевич, Белградски център за правата на човека
– др Владан Перишич и Зоран Деврня, Православен богословски факултет, Белград.

Участниците изразиха положително мнение относно значението на документа, подготвен от РПЦ, предложен от нея за обсъждане и проучване от другите поместни и християнски църкви. Очакванията са този документ да бъде основа за вътрешноправославен, за междухристиянски диалог, както и за диалог с идейните и духовни предизвикателства на съвременната епоха. Целта на този диалог е да се достигне до единен документ за правата и достойнството на човека, общовалиден за християните.

Представителите на Руската православна църква изразиха своето желание за реабилитация на мястото и значението на християнството в Европа. Християнската вяра да бъде основната сила за обществения, културния, политическия и целокупния живот на европейските народи и държави. От християните днес се очаква да положат усилия за запазване на християнския идентитет на европейския континент.

Участниците се обявиха в подкрепа на необходимостта от регулярно организиране на подобни срещи и форуми. Организаторите от своя страна се ангажираха да издадат сборник, посветен на правата на човека от православна и християнска перспектива, който ще съдържа и гореспоменатия документ.

Документът на РПЦ е препоръчан за представяне и обсъждане на всички поместни православни и християнски църкви. Позицията на Сръбската православна църква бе ясна и последователна както в подкрепа на необходимостта от създаването на подобен документ, така и в детайлната критика по отношение на основни идеи и терминология.

Въпросът относно позицията на БПЦ и какъв ще бъде нейният принос в процеса по обсъждане и създаване на единна позиция на православните църкви по отношение правата на човека в съвременната епоха е предизвикателство както за йерахията и клира, така и за българското богословие и представлява изключителна възможност за конструктивен диалог в църковната общност.

Виж също: Мисионерската дейнст на РПЦ днес, Валентин Кожухаров [поръчай]

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...