Международна научна конференция „Църквата по времето на св. Константин Велики“ се проведе в Белград



sany0125По повод честванията, посветени на император св. Константин Велики и 1700-годишнината от Миланския едикт, с благословението на Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней на празника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – 24 май, в Православния богословски факултет на Белградския университет се проведе научен симпозиум на тема „Църквата по времето на св. имп. Константин Велики“.

Конференцията започна след Божествена света литургия, която бе отслужена в храма на Богословския факултет „Свети апостол и евангелист Йоан Богослов“. Литургията оглави Негово Високопреосвещенство Борисполският митрополит Антоний, ректор на Киевската духовната академия, в съслужение с Негово Преосвещенство епископ Амвросий (Ермаков), ректор на Санкт-Петербургската духовна академия, свещеници и дякони.

Приветствено слово за откриване на конференцията произнесе деканът на Православния богословски факултет протопрезвитер д-р Предраг Пузович. Словото му бе последвано от вдъхновяващи думи на митрополит Антоний, епископ Амвросий, монс. архиепископ Орландо Антонини – апостолически нунций в Белград и др. Българското участие в конференцията бе на доц. д-р дякон Иван Иванов, председател на Общото събрание на Богословския факултет на Софийския университет.

Сред темите, включени в програмата, бяха: „Миланският едикт – проблемът на историчността и тълкуването на съдържанието“ на митрополит Антоний; „Миланският едикт в изследванията на руските църковни историци“ на епископ Амвросий; „Създаване на нова империя“ на д-р Йоанис Панайотопулос; „Константин не Евсевий: църковната политика на неговите действия – закони, монети, сгради и др. Последствията във връзка с православната еклезиология“ на проф. д-р Ричард Шнайдер; „Литургия и молитва в древната Църква по времето на св. имп. Константин Велики“ на доц. д-р дякон Иван Иванов; „Константин и Църквата – тълкуване на явленията, основаващи се на артефакти“ на Горан Яничиевич и др.

На 25 май бе подписано споразумение за научно сътрудничество между Православния богословски факултет на Белградския университет и Санкт-Петербургската и Киевската духовни академии. Бе преподписано и споразумението за научно сътрудничество от 2004 г. между Папския Латерански университет и Православния богословски факултет на Белградския университет. Договорът предвижда по-тясно сътрудничество в областта на научния обмен, свързан с богословски и религиозно-философски въпроси; на обмена на преподаватели и студенти от магистърска и докторска степен; участие в богословски конференции, инициирани от двете институции; интензивен обмен на образователна и научна литература, съвместни научни публикации и изследователски проекти.

След приключването на конференцията, участниците се поклониха на гроба на блаженопочиналия сръбски Патриарх Павле и посетиха важни за църковната и културна история на Сърбия места в района на Белград и Ниш.І www.bfspc.bg.ac.rs.

sany0036

sany0063

sany0050

sany0095

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...