Международна православна конференция в Йоханесбург



Източник: Православие.Ru

От 1 до 4 декември в Йоханесбург (ЮАР) се е провела международна конференция „Православието пред дълбоките социални и икономически проблеми на Африка. Приносът на монотеистичните религии за тяхното решение”, е съобщила Службата за комуникация на Отдела на външноцърковните отношения на на Московската патриаршия. Конференцията е била организирана от катедрата по новогръцки изследвания на Йоханесбургския университет с подкрепата на Йоханесбургската и Преторийска митрополия на Александрийската православна църква по повод посещението в Южна Африка на секретариата на Междупарламентарната православна асамблея, международна организация, която обединява делегати от 25 страни.

От Руската федерация в конференцията са взели участие председателя на Комитета по въпросите на обществените обединения и религиозните организации към Държавната Дума С.А. Попов, руският депутат и председател на Финансовата комисия към Междупарламентарната православна асамблея Б.В. Плохотнюк и президентът на Международния фонд за единство на православните народи, професорът от Московския държавен университет В.А. Алексеев.

В работата на конференцията е участвал и настоятелят на руския православен храм „Преподобен Сергий Радонежки” в Йоханесбург, свещеник Йоан Лапидус. В хода на работата са се състояли срещи на участниците в конференцията с представители на Съвета на църквите на Южноафриканската република, членове на южноафриканското правителство, представители на православните общини в Йоханесбург и Претория.

На 2 декември 2005 година членовете на делегацията на Междупарламентарната православна асамблея са посетили храма „Свети Сергий”, където са се запознали с историята на строителството на храма, социалната дейност на енорията, работата на неделното училище. В чест на гостите в сградата на енорийския център е била организирана празнична трапеза.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...