Междурелигиозна позиция срещу хомосексуалните бракове във Франция



Източник:
Nouvel Observateur

Водачи на вероизповеданията в областта на град Лион – католицизма, протестантството, православието, юдаизма, исляма, арменската църква – се обявяват срещу хомосексуалните бракове и хомосексуалното родителство в съвместен текст, разпространен на 6 февруари. Става въпрос за първата „междурелигиозна” позиция по тази тема във Франция.

„Въпросът, който се поставя днес, е дали законът може да разреши брака между две лица от същия пол. Тук не става дума за обикновен дебат в обществото, а за един много важен избор, без прецедент в историята на човечеството. Това не е подарък, който трябва да направим на бъдещите поколения”, – утвърждава текстът, подписан от водачи на католицизма, протестантството, православието, юдаизма, исляма, арменската църква, сред които кардинал Филип Барбарен, великият равин Ришар Вертеншлаг, имам Камел Кабтан.

„Едно толкова същностно важно учреждение (като брака) не може да бъде подчинено на колебанията сред теченията в мисленето. То е отвъд религиозните различия и идеологическите разделения”, – добавят те, оценявайки, че последиците от подобно развитие „биха могли да бъдат опустошителни”.

Лъжа е да се твърди, че е без значение за едно дете дали ще расте или не с баща и майка”. Мъжът и жената са „призвани да се съединяват в брака, за да дават живот и да го отглеждат. Това е първоначалната основа, на която лежат собствените ни животи, семействата и обществата ни”, – смятат подписалите документа.

Сред протестантите, представителите на англиканската, лютеранската и евангелската църкви са подписали текста. Реформираната църква обаче не е поставила подписа си, „защото въпросът с хомосексуалните бракове й се струва твърде важен, за да бъде „вземан като заложник” в предизборен дебат”, – е заявил във вторник председателят на реформираната църква в Лион Гийом де Клермон.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...