Междурелигиозният съвет на Русия осъди пропагандирането на хомосексуализма



Източник:
REOR Strasbourg

На 18 октомври 2007 година в Москва се състоя ХХІХ-ото заседание на Президиума на Междурелигиозния съвет на Русия (МСР). Намерението на МСР е да отправи призив към Съвета на Европа (СЕ) да бъдат уважени позициите на традиционните религии по въпроса за недопустимостта на пропагандирането на хомосексуализма.

„Съветът на Европа обсъжда много теми, свързани с морала. Време е да представим на Съвета нашата обща концепция по темата за хомосексуалността. Трябва да се включим в тази дискусия” –заяви в четвъртък на заседанието на Президиума на Междурелигиозния съвет в Москва митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.

Той съобщи, че приетата от Съвета на Европа  на 8 юни тази година Резолюция № 11296, засягаща проблемите на богохулството и оскърблението на религиозните чувства на личността, открива възможност за широка дискусия с участието на религиозни организации.

В резолюцията, според митрополит Кирил, на религиите е предоставено правото „да описват различни явления, изхождайки от присъщата им концепция, включително и да наричат хомосексуализма грях, ако това съответства на тяхното учение”.

Писмото срещу пропагандирането на хомосексуализма ще бъде първата декларация на Междурелигиозния съвет на Русия в рамките на развитието на сътрудничеството му със Съвета на Европа.

На тази сесия в частност бе разгледан въпросът за установяването и развитието на диалога между Междурелигиозния съвет на Русия  и Съвета на Европа. Както е известно, в много от последните решения и заявления на официалните си лица, Съветът на Европа декларира желанието си да развие сътрудничество с религиозните общности в Европа.

Членовете на Президиума на МСР дадоха положителна оценка на усилията на Руската православна църква, която допринесе съществено през последните години за развитието на идеята за създаването на механизъм за диалог между СЕ и европейските религиозни общности. По общото мнение на участниците в заседанието, мирогледът на вярващите, съставляващи по-голямата част от населението на европейските страни, трябва да бъде взет под внимание при разработването от страна на органите на СЕ на правови норми, а също така и в тяхната дейност.

В ХХІХ-ото заседание на Президиума на Междурелигиозния съвет на Русия взеха участие председателят на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, главният равин на Русия А. С. Шаевич, първият заместник-председател на Централното духовно управление на мюсюлманите мюфтията А. Крганов, заместник-председателят на Координационния център на мюсюлманите в Северен Кавказ мюфтията Махомед-хаджи Албогачиев, изпълнителният директор на Федерацията на еврейските общини в Русия В. В. Енгел, духовният представител на Руската будистка традиционна сангха в Москва Санжей-лама, председателят на Конгреса на еврейските религиозни организации в Русия З. Л. Коган, както и други представители на традиционните религии в Русия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...