Мемориален кръст издигнат в памет на жертвите на сталинския терор



Източници:
RTL, La Tribune

Дванадесетметров дървен кръст бе издигнат и осветен в сряда в южните околности на Москва в памет на жертвите на сталинския режим преди 70 години. Над 20 хиляди затворници са били екзекутирани на полигона в Бутово през 1937 и 1938 година.

Мемориалът се намира в съседство с манастира, в който се е помещавал един от първите трудово-изправителни лагери в СССР по времето на Йосиф Сталин, станал лобно място на толкова много жертви. Молебенът и издигането на кръста в новопостроената в памет на светите новомъченици и изповедници църква е едно от събитията, посветено на 70-годишнината от кървавите чистки на „враговете на държавата”, при които милиони хора са екзекутирани или изпратени в лагери.

На полигона в Бутово, използван като място за екзекуции от 30-те години на миналия век до смъртта на Сталин през 1953 година, само през 1937 и 38 година около 20 хиляди души, основно православни свещеници и интелектуалци намират смъртта си и са погребани в масови гробове. 323-ма от тях са причислени към лика на светиите.

Около петстотин души са присъствали на православното богослужение и освещаването на мемориалния кръст. Повечето от тях са роднини и близки на загиналите. Събитието не е било зачетено от представители на държавната власт, която впрочем е показала твърде слаб интерес към възпоминателните прояви.

Подобни служби са се състояли и в други църкви и манастири в московския регион. „Денят на издигането на кръста не е избран случайно – смъртните наказания в Бутово са започнали на 8 август 1937 година”, е пояснил отец Всеволод Чаплин, цитиран от вестник „Известия”.

Разпятието е било изработено от монасите на Соловецкия манастир, един от първите и най-големи лагери на съветския Гулаг. То е пристигнало в Москва след 13-дневна речна лития по Беломорско-Балтийския канал, изграден изцяло от политзатворници, около сто хиляди от които намират смъртта си при строежа му.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...