Меркел: Бог няма да присъства в новата конституция на Европа



Източник: Седмица

Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред европейските религиозни лидери, че в новия проект за конституция на Европейския съюз няма да има споменаване за Бога или за християнските корени на Европа.

След срещата си с религиозните лидери, която се състоя във вторник в Брюксел, Меркел, чиято страна председателства в момента ЕС, съобщи на репортерите, че подкрепата на европейските правителства се е оказала твърде недостатъчна, за да се възобновят преговорите за това дали споменаването за Бога да се появи в конституцията на Европа.

"Аз бих се радвала това да бъде включено в конституцията – каза тя. – Но като глава на държава, председателстваща ЕС, трябва да отбележа факта, че няма възможност за такова нещо".

Навремето религиозни лидери от различни страни и особено папа Йоан Павел II дълго убеждаваха лидерите на ЕС да включат споменаване за християнските корени на Европа в текста на конституцията. Полша, Италия и консервативната партия на Ангела Меркел също подкрепяха това искане, но бяха блокирани от Франция, Белгия и други страни, които се страхуват, че едно такова решение може да бъде възприето от представителите на други религии като дискриминация, и предпочитат строго разделение на Църквата и държавата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...