Методистите се присъединяват към споразумение между католици и лютерани



Източник: Swissinfo

Световният методистки съвет одобри подписването на богословското споразумение: „Декларация относно учението за оправданието”, сключено през 1999 година между Римокатолическата и Лютеранската църква. Това протестантско вероизповедание наброява 75 милиона вярващи в целия свят.

Дългоочакваното решение бе ратифицирано в неделя от Методисткия съвет по повод среща в Сеул, се посочва в съобщение, публикувано на уебсайта на Съвета. Той прие също така и резолюция, която позволява да се продължи диалогът с Римокатолическата църква, започнал през 1966 година, чиято цел е „пълно общение във вярата, мисията и светотайнствения живот”.

„Съвместната декларация” сложи край на четиривековното разногласие между католици и лютерани по един от доктриналните пунктове, който е в основата на протестантската схизма – дали спасението на човека е по вяра или по дела. Декларацията отсъди, че „Бог ни приема не защото ние сме добри, а защото Той е добър”.

Световният методистки съвет обединява методистките църкви в 132 страни с около 75 милиона вярващи, според сайта на Методистката църква. Тя представлява течение в протестантизма, появило се през ХVІІІ век в Англия под влияние на Джон Уесли и неговия брат. Движението се разпространява в Англия и Съединените щати и оттам в целия свят благодарение на твърде активни мисионерски общества. То играе важна роля в икуменическото движение и по-специално в основаването на Световния съвет на църквите. (SDA-ATS)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...