Митрополит Амфилохий: Дядо Мраз няма нищо общо с Църквата Христова




Източник: Информационна служба на СПЦ

По повод празника на свети Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец, (19 декември – ст. ст.) Негово високопреосвещенство митрополит черногорско-приморски Амфилохий е отслужил Света архиерейска литургия в църква, посветена на този светител. В проповедта си митрополит Амфилохий е говорил за почитането на свети Николай и празнуването на Дядо Мраз.

„Всички европейски народи, и на изток, и на запад, почитат светия отец Николай. Той е този, който носи дарове, освен влъхвите от изток, особено на децата”, е казал Негово високопреосвещенство. „Едва напоследък, и то на Запад, по-специално в Америка, свети Николай е заменен с онзи лъжлив Дядо Мраз, когото, ето и при нас, започват да празнуват. Това е несъществуващо, лъжовно битие, чрез което европейските народи се връщат към езичеството. Дядо Мраз няма нищо общо с Църквата Христова. Той не е личност, която е съществувала, мразът идва и си отива, та няма особен смисъл да се празнува”, е добавил владика Амфилохий.

„Ние трябва да прославяме светия отец Николай, да прославяме светите отци на празниците на отците, светите майки на празниците на майките, светите деца на празниците на децата. Вместо да прославяме онези живи личности, които са съществували и съществуват, които са прославили Бога и които Той е прославил, ние отбелязваме едно несъществуващо битие, някаква чудесия, която са измислили американците заради бизнеса си”, е казал също черногорският митрополит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...