Митрополит Амфилохий: Русия да играе по-активна роля за запазването на Косово в рамките на Сърбия



Източник: Подворие на СПЦ в Москва

Сръбската православна църква се надява на по-активната роля на Русия при решаването на въпроса за запазването на Косово в състава на Сърбия. Това е заявил черногорско-приморският митрополит Амфилохий, пребиваващ в Русия в състава на делегацията, която съпровожда светинята – ръката на свети Йоан Кръстител.

„Очакваме, че Русия ще поеме инициативата при решаването на този въпрос, който има особено значение за Сръбската православна църква”, – е подчертал митрополит Амфилохий.

Той е изразил опасение, че „ако Косово получи независимост, то оставащите християнски светини ще бъдат разрушени, както това се е случвало в световната история в страните, завоювани от исляма”. Представителят на Сръбската църква счита, че „в този случай може да бъде създаден прецедент за развитието на конфликти на територията на бившия СССР – в Абхазия и Приднестровието”.

Това, по негово мнение, се отнася и за Корсика във Франция, а също и за баските в Испания.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...