Митрополит Владимир – за поведението на свещениците



Източник: Портал Кредо

Санкт-Петербургският и Ладожки митрополит Владимир (Котляров), в изказване пред епархиалното събрание, е помолил клириците от своята епархия да се обличат както подобава на свещения им сан и да не се увличат по разнообразните атрибути на „осигурения” живот.

Правоправещият архиерей е споделил, че с тъга наблюдава млади свещеници, „облечени в ярки спортни якета, под които едва се подава подрасникът; със спортни фесове и обувки. „Той е отбелязал, че още по-силно го огорчава неблагообразната външност по време на богослужение: „Даже на архиерейските богослужения нерядко може да се видят неизгладени раса и подрасници, нечисти обувки. Да не говорим за прическите – косите са или много късо подстригани, или обратно – прекалено дълги, завързани с цветни панделки или ластици."

„И от поведението на свещенослужителите в олтара, по думите на Владиката, „има какво да се желае”. В много енории се забелязва липса на всякакъв ред в Светая Светих, където не трябва да има нищо излишно. „Клириците си позволяват по време на богослужението дори да говорят от олтара по мобилните си телефони.” Същата е картината в манастирите, където според него по принцип не подобава всеки монах да има мобилен телефон. Недоумение извиква наличието на телевизори, видеомагнетофони и касети с „далеч не религиозно съдържание” – е отбелязал Владиката.

„Подчертаната проява на разкош е съблазън за обикновения вярващ, който живее в нищета. Достатъчно е да излезем от тази зала, казал Владиката – за да се видят множество коли, предимно чужди марки, които предизвикват слухове и забележки. Най-честият отговор е един – подариха ми я. Има хора, които жертват такива подаръци, за възстановяване на храма, например. При други става обратното – средствата изчезват.”

превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...