Митрополит Йоан Пергамски присъства на 80-ия рожден ден на папа Бенедикт ХVІ



Източник:
Orthodoxia.be

Папа Бенедикт ХVІ е предстоятелствал месата от преддверието на ватиканската базилика миналата неделя, 15 април, наречена „Неделя на Божията милост”, по случай своята 80-годишнина.

„Сянката на Петър”, изцерявала болните, според свидетелството на Деянията апостолски, е „благотворна” сянка, тъй като „произлиза от Светлината Христова”, – е изтъкнал Бенедикт ХVІ в неделната си проповед. Папата е обяснил, че още от детството си в известен смисъл е живял „в сянката на Петър”, в семейството си и в „голямото Божие семейство”, Църквата.

Папата е бил заобиколен от присъстващите в Рим кардинали, от висши служители в различните сектори на Римската курия, от епископи и свещеници от диоцеза и други гостуващи в Рим.

Негово светейшество Константинополският и вселенски патриарх Вартоломей е бил представляван от своя пратеник, Негово високопреосвещенство митрополит Йоан Пергамски (Зизиулас), който е съпредседател на Католическо-Православния диалог. „Поздравявам накрая с братска обич личния пратеник на Вселенския патриарх Вартоломей, Негово високопреосвещенство Йоан, Митрополит Пергамски, и изразявам удовлетворението си от любезния жест, с пожеланието богословският диалог между католици и православни да продължи с нова жар”, – е казал още папата.

В началото на тържественото богослужение доайенът на кардиналския колегиум кардинал Анджело Содано се е обърнал към папата в благопожелателно слово, благодарейки на Бога за това, че е дарил Бенедикт ХVІ на Римската църква като „сигурен водач в нашия път”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...