Митрополит Йона подал оставка заради укриване на скандален свещеник



На 7 юли т. г. предстоятелят на Православната църква в Америка (ПЦА) митрополит Йона подаде оставка. В официалното си обръщение, разпространено след заседанието на Синода, митрополитът не изрази ясно причините за оставката си, но стана ясно, че тя му е била поискана "с единодушна молба" от членовете на Синода. "От доста време бях осъзнал", написа в обръщението си митрополитът, "че нямам нито личните качества, нито темперамента, необходими за поста на предстоятел – пост, който нито съм търсил, нито желал".

Седмица след освобождаването на митрополит Йона (Пафхаузен) от този пост, Синодът на ПЦА излезе с изявление, което хвърля светлина върху същинските мотиви за поисканата и приетата оставка.

"За по-малко от четири години като наш водач митрополит Йона систематично проявяваше неблагоразумие, не се съобразяваше със събратята си епископи и не зачиташе разпоредбите на правилника "Политики, стандарти и процедури при сексуални нарушения" на Светия Синод на ПЦА, както и съветите на адвокатите на църквата и експертите по въпросите на сексуалните нарушения", се казва в документа.

"В един момент след интронизацията си като предстоятел, митрополит Йона еднолично прие в ПЦА свещеник, за когото и той, и останалите знаеха, че активно и тежко злоупотребява с алкохол, като тези злоупотреби на няколко пъти са били съчетани с насилие и заплахи спрямо жени. В един от тези случаи се е стигнало до вадене на нож, в друг – до изстрел от огнестрелно оръжие, като при първия случай нарушителят е бил арестуван. При друг инцидент мъжът е бил задържан за три дни, наскоро след приемането му в ПЦА от митрополит Йона. Докато е бил под омофора на митрополит Йона, същият свещеник е обвинен и в изнасилване, извършено през 2010 г."

По-нататък в документа се разкрива нежеланието на митрополита да предприеме каквито и да било действия спрямо свещеника, въпреки очакванията от страна на другите епископи. След няколко премествания на различни служения, свещеникът е бил прехвърлен към друга православна юрисдикция.

Сред причините за поисканата оставка се посочват и случаи на укриване на важна информация от страна на митрополит Йона, както и предоставянето на достъп до конфиденциални документи на ПЦА на неоторизирани за това лица.

За временно изпълняващ задълженията на предстоятел Синодът е определил архиепископа на Детройт Натаниел.

 

OCA Holy Synod Statement

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...