Митрополит Калистос (Уеър) посети семинарията “Св. Владимир”


Източник: St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

За общността на семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк беше удоволствие да посрещне Негово Високопреосвещенство митрополит Калистос (Уеър) от 26 до 31 март 2007 г. Негово Високопреосвещенство беше щастлив да се срещне с преподавателите, студентите и служителите.

“Винаги ми е било приятно да съм тук, срещайки се с приятели, бивши ученици, преподаватели и студенти, и други членове на общността. Идвам редовно от 1964 г. насам. Богослуженията и песнопенията тук винаги въздигат сърцето ми. Липсва ми наистина обаче присъствието на о. Александър Шмеман и о. Джон Майендорф”, каза той.

Говорейки за своите дългогодишни връзки със семинарията, Негово Високопреосвещенство продължи: “Наблюдавам развитието на семинарията през годините. Знам както старите, така и новите параклиси и библиотеки и познавам повечето преподаватели. Радостен съм да видя, че семинарията все така процъфтява. Също така се интересувам много как ще продължи да се развива с о. Джон Бер, когото познавам още откакто беше дете.”

Негово Високопреосвещенство изнесе вдъхновяваща лекция пред студентите върху молитвата с особен акцент върху Иисусовата молитва. “Простата задача да призоваваме името на Иисус Христос ни помага да опазваме ума си от неуместни и разсейващи мисли. Иисусовата молитва ни помага да бъдем в покой и да познаваме Божието присъствие.”

Студентите и преподавателите имаха честта да споделят трапезата си и да проведат множества разговори с митрополит Калистос. Той присъства също на няколко богослужения, включително на Божествената литургия на Лазаровден.

Докато беше на територията на семинарията, Негово Високопреосвещенство имаше официална среща с о. Джон Бер, Тед Базил (административен директор на издателството на семинарията SVS Press), Дебора Белоник (съредактор) и Амбър Шли (производствен директор). Те обсъдиха издателските инициативи и настоящата разработка на проект за издаване на събраните трудове на митрополит Калистос от SVS Press.

Снимки от срещите могат да се видят тук.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...