Митрополит Кирил е заявил, че РПЦ иска да продължи диалога с Ватикана



В интервю за ватиканския ежедневник “Osservatore Romano” председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, Митрополит Смоленски и Карлининградски Кирил е заявил, че независимо от временните трудности, богословският диалог между Московската патриаршия и Католическата църква трябва да продължи. "Съзнаваме важното значение на развитието на двустранните отношения. Считаме за полезно да направим още по-тясно нашето сътрудничество в широкото поле на диалога между религиите. " – е казал още митрополит Кирил, цитиран от Радио Ватикана.

Интервюто е осъществено във връзка с официалното посещение на Митрополит Кирил в Рим от 5 до 8 декември 2007 год., по повод патронния празник на руската православна енория "Св. Екатерина Александрийска", и срещата с Папа Бенедикт ХVІ.

Според Митрополит Кирил решителната стъпка, която трябва да бъде направена от двете страни по пътя на взаимното сближаване, е осъзнаването на факта, че двете християнски общности принадлежат към едно семейство, а не не са "чужди"  и "неприятели".

Руският духовник смята, че секуларизмът в съвременния свят е такова предизвикателство, на което християните трябва да се противопоставят заедно, обединени от ценностите, които споделят: "Очакваме и пожелаваме положително развите в нашите отношения, за да могат най-сетне руските католици да живеят в мир с руските православни. В една голяма страна, като Русия, в която съжителстват много християнски изповедания и различни религии, от голямо значение е искреното желание за диалог. Католици и православни все повече се чувстват обединени от многобройните предизвикателства на съвременния свят и секуларизацията. Това трябва да ни окуражи да свидетелстваме заедно християнските ценности в обществото."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...