Митрополит Кирил от МП призовава руснаците да не губят способността да отличават добро от зло


Интерфакс

На днешния празник Рождество Христово в Руската православна църква (която празнува според Юлиянския календар), архиереи призоваха обществото да следва Божията правда, за която Бог се е въплътил и е станал Човек.

“Бог дойде в света, за да ни избави от властта на злото. За това Той вървеше и проповядваше думите на истината… Словото Божие разделя човешкото същество и ни помага така да отделим доброто от злото… Отделянето на доброто от злото ни осъществява като личности, според Христовия образ”, – се казва в рождественското послание на митрополит Кирил, председател на Отдела за външно-църковни ръзки към Московската патриаршия.

По неговите думи, основната духовна опасност на нашето време е в “нарастващата тенденция да се смесва доброто и злото, истината и лъжата”. “Превратно тълкувана, идеята за човешката свобода нерядко се използва за оправдаване на греха. Получава се така, че позовавайки се на своите права и на своята свобода, човек може не само безскрупулно да извършва грехове, но и публично да пропагандира греха и да склонява към него другите” – пише митрополит Кирил.
В смесването на истината и лъжата, в изгубването на ценностните ориентири, Църквата, по думите на митрополита, вижда огромна опасност не само за личността и семейството, но и за единството на обществото и държавата.

“Как, като съхраняваме свободата на личността и уважаваме правата на човека да обезпечим висока консолидация на обществото и единството на народа? – Отговора на този въпрос има няколко измерения: правово, политическо, икономическо и социално. Но навярно най-важното измерение на този въпрос е ценностното. Всички ние като народ сме длъжни да осъзнаваме своята причастност към единната система от нравствени ценности, формирани в продължение на хилядолетната история на нашата църква и страна” – се казва още в посланието.

Според убеждението на митрополит Кирил, “днес с всички сили е нужно да защитаваме и да постигаме християнските ценности, като ги поставяме в основата на ускоряващото се развитие на страната” и при съхраняването на това многообразие, което е присъщо на руското общество вече ще бъде възможно да се съхрани единството на народа.

В потвърждение на своите думи митрополит Кирил отбелязва, че обединяването на разделените части на Руската църква, което се случи през май 2007 година, е станало възможно, защото двете крила на руското Православие, дори отделени едно от друго с външна политическа сила “никога не са изменяли на единните за тях духовно-нравствени ценности на отеческата вяра”.

“От тази неизгубена общност се възроди единството на руското Православие. Вярвам, че това единство за едни ще бъде пример, а за други – залог за единството на целия наш народ и на историческа Русия” – завършва митрополит Кирил, като пожелава великия църковен празник Рождество да помогне да се напълни с Божия правда живота на руснаците.

Превод от руски: Дария Захариева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...