Митрополит Кирил Смоленски и Калининградски посети Белград



Източник: Инфослужба на СПЦ, там и пак там

Негово високопреосвещенство митрополит Кирил е посетил от 23 до 25 март Белград. Домакин на посещението му е било Руското подворие в Белград, а поводът – освещаването на обновената църква „Света Троица” (пострадала при бомбардировките на НАТО над сръбската столица през 1999 година – бел.прев.), както и излизането от печат на сръбския превод на книгата „Основи на социалната концепция на Руската православна църква”, представена в Богословския факултет на Белградския университет.

Негово светейшество сръбският патриарх Павле е приел в петък, 23 март, Негово високопреосвещенство смоленския и калининградски митрополит Кирил, председател на Отдела за междуцърковни отношения на Руската патриаршия.

Митрополит Кирил е благодарил за помощта при обновяването на храма „Света Троица” и е предал поздравите на руския патриарх и президента Путин, като е потвърдил съществуването на традиционно добрите отношения между двете сестрински Православни църкви. Той е изтъкнал също така, че руската йерархия и вярващият народ помнят и молитвено следят събитията в района, и особено последните разговори и случващото се в южна Сърбия – решението за статута на Косово и Метохия – сърцето на Сърбия и люлката на сръбската духовна идентичност.

Патриарх Павле е помолил митрополит Кирил от името на Сръбската църква да предаде на Светейшия руски патриарх Алексий израза й на най-дълбока благодарност за всичко, което правят Руската църква, вярващият народ и държавното ръководство за правдивото и равнопоставено представяне на сръбския въпрос на Балканите и опазването на косовския завет – за правдата и Царството небесно.

В събота митрополит Кирил е гостувал на Православния богословски факултет на Университета в Белград по повод излизането от печат на книгата му „Основи на социалната концепция на Руската православна църква” на сръбски език. Приветствие към високия гост е отправил бачкият епископ Ириней. При представянето на книгата той е изтъкнал, че новото и особеното в нея е методологичното и формално отделяне на социалната тематика от целостта на благодатния корпус на православното християнско богословие и неговото систематично, последователно и аргументирано изложение през призмата на Светото Евангелие и Свещеното Предание на Църквата. Той е изтъкнал също така, че социалната дейност на Църквата е продължение и неразделна съставна част от Евхаристията, Литургията, богочовешкият начин на съществуване, живеене, действие, свидетелстване, даряване, самоприношение и саможертва за живота и спасението на света, за слава на Триединния Бог.

В неделя, 25 март, митрополит Кирил е осветил обновената Светотроична църква в Белград, принадлежаща на Подворието на Московската патриаршия. След светото чинопоследование на Великото освещение на църквата, архиереите, свещениците, дяконите и вярващият народ са направили лития около храма. Митрополит Кирил е отслужил след това Светата Архиерейска литургия в съслужение с цетинския архиепископ и митрополит черногорско-приморски Амфилохий, бачкия епископ Ириней, свещеници и дякони от Сръбската и Руската православни църкви. На богослужението са присъствали неколцина министри от правителството на Република Сърбия, представители на дипломатическия корпус, сред които и руския посланик, представители на Римокатолическата църква и много други културни и обществени дейци.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...