Митрополит Кирил Смоленски и Калининградски на посещение в Пекин



Източник: Orthodox.cn

Председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, Смоленският и Калининградски митрополит Кирил, е бил на двудневно посещение в Китай. Руската делегация, водена от президента Владимир Путин, е била поканена от председателя на Китайската народна република Ху Цзинтао по повод откриването на Годината на Русия в Китай.

По време на визитата си в Китайската столица, Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил е посетил Посолството на Русия, където преди време са били разположени Руската духовна мисия в Китай и храмът, посветен на свети Инокентий. Днес той е извършил молебен пред чудотворната Албазинска икона на Божията Майка („Словото стана плът”) и иконата на светите китайски мъченици. Владиката е бил посрещнат от енориашите на православните общини в Пекин, Гуанчжоу, Шенчжен и Хонконг.

В словото си след молебена митрополит Кирил е отбелязал знаменателния факт, че паметта на Албазинската икона на пресвета Богородица, исторически свързана със съдбата на Православието в Китай, е съвпаднала с датата на официалното откриване на Годината на Русия в Китай.

Значението на Православната църква за Русия, както в историческа перспектива, така и днес, е важна реалност, която властите на Русия ясно съзнават, за което свидетелства и участието на архиерей на Руската православна църква в състава на официалната руска делегация, посетила вчера и днес Пекин.

След като е благословил молещите се, митрополит Кирил е придружил посланика на Русия в Китайската народна република С. С. Разов на откриването на Руско-китайския икономически форум.

Материала подготви: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...