Митрополит Кирил Смоленски: Няма да позволим да ни изолират



Източник: Православие.ru

В Русия не се извършва никаква клерикализация, но Църквата вече няма да позволи да я изолират от обществото, заяви Кирил, митрополит Смоленски и Калининградски.

"За никаква клерикализация и дума не може да става. Църквата никога няма да се върне към това, от което вече се е опарила (по времето на царска Русия – бел. прев.)", каза митрополитът в понеделник на пресконференция в РИА Новости, коментирайки нашумялото в Русия отворено писмо на група академици до президента Путин.

"Те са наплашени от клерикализацията. Но клерикализация има, когато духовенството поема светската власт в ръцете си. Виж, ако назначат някой митрополит за министър на културата, това би било клерикализация", отбеляза той.
Митрополит Кирил даде своя коментар и за появилото се преди около половин година писмо на  Чукотския епископ Диомид, съдържащо критика на иерархията на Руската православна църква и призиви към свещенослужителите и вярващите към изолация и отказ от общение с властите и друговерците.

Той подчерта връзката между двете провокационни писма и отбеляза, че те са се появили в навечерието на изборите в Държавната дума и президентските избори в Русия.

"Как Руската православна църква, която живее в многонационално общество, може да избере изоляцията?", запита той. Според него това би означавало отказ от "мисията на преобразяването на обществото".

Митрополит Кирил е убеден, че Църквата трябва да слуша гласовете на другите (католиците, протестантите, мюсюлманите) и да води диалог с властите, за да осъществи своята мисия в света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...