Митрополит Кирил Смоленски призова да не бъде допусната независимостта на Косово



Collectif Kosovo, Pravoslavie RU

Признаването на независимостта на Косово ще разруши целостта на Сърбия, заяви главата на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия митрополит Кирил Смоленски и Калининградски. „Ние сме за това, Сърбия да запази своята цялост и Косовската област да не бъде отнемана никога, по чужда зла воля, от народа, изстрадал правото си съхрани тази светиня в своите обятия” – каза владиката след богослужението, което отслужи в неделя в подворието на Сръбската патриаршия в Москва.

„Всичко е в Божиите ръце, но Божията воля се извършва чрез човешки ръце, затова до най-последния момент трябва да се борим да не се разруши вътрешното единство на братската сръбска страна” – призова йерархът.

В проповедта си митрополит Кирил изрази удовлетворението си от присъствието в руските духовни школи на сръбски студенти, и отбеляза, че „е време да се увеличи броят на руските учащи се в Белградския университет, защото обменът на студентите винаги спомага за укрепването на връзките между Църквите и страните”.

„Познаването на езика, културата и традициите на другите народи прави отношенията наистина братски” – е убеден йерархът, чиито думи цитира Интерфакс.

От своя страна представителят на Сръбската църква в Москва епископ Антоний Моравички благодари за подкрепата, „която Руската православна църква и държавната власт на Руската федерация оказват в тежките минути, които сръбският народ преживява”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...