Митрополит Онуфрий: Нека Всемилостивият Господ възнагради всички вас за неизмеримото добро, което правите!



На 8 април Негово Блаженство митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий се обърна с благодарствено изявление към Поместните православни църкви, държавите, организациите и хората с добра воля, които оказват помощ на украинските бежанци.

Скъпи братя и сестри!

От името на Украинската православна църква искам да изкажа искрената си благодарност на всички, които помагат на украинците по време на ужасната война, която се води в пределите на нашата Украйна.

В резултат на руската инвазия повече от четири милиона наши сънародници бяха принудени да напуснат родината и домовете си, и да потърсят подслон – предимно в Западна Европа, както и в други страни по света.

Като предстоятел на най-голямата и многобройна църква в Украйна – Украинската православна църква, много от чиито вярващи отпътуваха зад граница, бягайки от военните зони, бих искал да благодаря на предстоятелите, епископите, духовенството и вярващите на Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската и Полската поместни православни църкви, както и на Православната църква на Чешките земи и Словакия.

Вашата братска подкрепа е много важна за нашия народ днес, защото, по думите на св. Йоан Златоуст, „няма нищо по-силно от Христовата Църква”. Истина е. Ние свидетелстваме за това и смирено молим Господа Бога да ви възнагради стократно за вашата щедрост и милосърдие.

Благодаря на ръководителите на европейските държави и на техните народи, на ръководителите на другите държави по света, международните организации и на всички онези, които приеха украинци в домовете си. Благодаря на хората с различни възгледи и вяра. Оказвайки помощ, вие изпълнявате най-важната Божия заповед – любов към Бога и ближния. Светите отци ни учат, че помагайки на ближния, ние помагаме на Христос, защото Той също е бил „бежанец”, когато с Неговата Пресвета майка са бягали от цар Ирод в Египет.

Вашата помощ ще остане завинаги в паметта и сърцата на многострадалния украински народ. Нека Всемилостивият Господ възнагради всички вас като превърне „временното във вечно, тленното в нетленно, земното в небесно” за неизмеримото добро, което правите!

С искрено уважение и признателност,

† ОНУФРИЙ, МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И НА ЦЯЛА УКРАЙНА

ПРЕДСТОЯТЕЛ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...