Митрополит Херман изрази дълбоко безпокойство от кризата в Близкия изток


Източник: OCA

С разрастването на кризата в Близкия изток Негово Блаженство митрополит Херман, предстоятел на Православната църква в Америка, изпрати писма на подкрепа до Негово Блаженство Игнатий IV, патриарх Антиохийски и на целия Изток, и Негово Блаженство Теофил, патриарх на светия град Йерусалим и цяла Палестина, в които споделя безпокойството и молитвите на йерарсите, клира и верните от Православната църква в Америка.

Следва текстът на писмата с дата 26 юли 2006 г.

“С голяма скръб и дълбоко страдание наблюдаваме как конфликтът в Близкия изток ескалира до такива вече опустошителни размери. Ние осъждаме продължаващото кръвопролитие и насилие, които измъчват тези земи, богати с библейската си история и християнското си наследство. Призоваваме всички участващи да преговарят за незабавно прекратяване на огъня и да работят заедно за постигане на справедливо, мирно и трайно разрешение не само на настоящата криза, но и на множеството проблеми, които са източникът на такива конфликти.

Умоляваме всички хора с добра воля молитвено да размислят върху злото естество на насилието, което продължава да измъчва Близкия изток. Ние настойчиво ги молим да си спомнят, че нашият Господ Иисус Христос никога не оправда насилието или войната под никаква форма, а вместо това ни призова: “обичайте враговете си” (Мат. 5:44). Ние ги насърчаваме да се стремят към един траен мир, който единствен е окончателното разрешение на всеки човешки спор и несъгласие.

Присъединяваме се към Ваши Блаженства и целите патриаршии на Антиохия и Йерусалим в молитва за невинните хора от всяка вяра, чиито живот е и ще продължава да бъде разкъсван от неизказаното насилие, страдание и смърт, които са последиците на такъв конфликт. Особено се молим за ливанските, сирийските, палестинските и гръцките православни християни, които толкова често са пренебрегвани от световната общественост като едно незначителна малцинство. Като знаем, че всеки един човешки живот е безценен в очите на Бога, ние призоваваме нашите верни да се обединят още по-усърдно в “молитва и пост” (Мат. 17:21), за да се разреши бързо настоящата криза и се сложи край на нейния дан от страдание и смърт.

От името на йерарсите, клира и верните от Православната църква в Америка моля приемете от мое недостойнство нашия израз на солидарност и любов през това трудно време.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...