Михаил Горбачов е удостоен с почетна титла от Вселенския патриарх



Източници: Athens News Agency; Worldwide Faith News

Бившият председател на СССР Михаил Горбачов е бил отличен с Наградата за човешки права „Атинагор” и титлата Архонт на Вселенската патриаршия на специална церемония на годишното събрание на Ордена на благородниците (архонтите) в края на миналата седмица.

Наградата му е била връчена от бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет, в присъствието на посланиците на Гърция и на Кипър и на Генералния консул на Руската федерация в САЩ.

Тенет е заявил, че Горбачов е известен със смелостта и хуманността си, и е добавил, че той е един от най-почтените лидери в света.

Архиепископът на Гръцката православна църква в Америка, Димитрий, е предал на Горбачов благопожеланията на Негово светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

Наградата за човешки права „Атинагор” е учредена през 1986 година, като пръв неин носител е Вселенският патриарх Атинагор. Досега награждавани с нея са били също така Архиепископ Яков, президентите Джими Картър и Джордж Буш, Дезмънд Туту, Майка Тереза и Ели Вайзел.

Орденът на благородниците или Орденът на свети Андрей е учреден през 1966 година от тогавашния Гръцки архиепископ на Америка – Яков. Членовете му, наречени благородници (архонти) на Вселенската патриаршия, обикновено са избирани измежду гръцката общност. Основните цели на ордена са защитата и популяризирането на вярата и гръцката православна традиция, както и на Вселенската патриаршия и нейната мисия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...