Михалков и Кустурица на погребението на „Die Hard – 4” на филмовия фестивал „Кустендорф” в Сърбия



По материали от сръбския печат

Световноизвестният руски режисьор Никита Михалков пристигна в Сърбия, където от 14 януари се провежда Първият международен филмов фестивал „Кустендорф”. Той бе посрещнат от Емир Кустурица в неговото фестивално етноселище Дървенград, в Мокра гора (Западна Сърбия).

Откриването на фестивала започна със символично погребение на „Гробището на лошите филми” на холивудския хит „Умирай трудно – 4”. „Погребалната” процесия бе водена от „свещеник”, в чиято роля се беше превъплътил музикантът и комедиен актьор Неле Карайлич. Дървеният сандък с надпис „Дие хард 2007/2008” (на кирилица) бе пренесен до „гробището” с трактор, пред който вървеше с кръст синът на Емир – Стрибор Кустурица. „Прости, Боже, на Брус Уилис, всички прегрешения, волни и неволни, извършени с ум или помишление, във филма или извън филма, защото си благ и човеколюбив, и нека му е лека пръстта сръбска, мокрогорска. Живя и умря трудно”, – нареждаше Карайлич. В прощалното си слово Емир Кустурица изтъкна, че му е мъчно, задето холивудският филм с Брус Уилис е живял само една година, но че е цяло щастие това, че вече никой няма да гледа „Умирай трудно – 1, 2, 3, 4, 5…”.

Идеята в Дървенград да се основе Гробище на лошите филми е на самия Кустурица. За него вече е определен и терен в края на Дървенград, под фестивалната зала. „Мисля, че Дървенград ще стане убежище, в което ще бъде прославен авторският филм, не в смисъл, че е досаден, а в смисъл, че авторите са най-важните фактори във филмовото дело. Той ще обединява известни световни режисьори, а също и студенти, които тепърва започват да се занимават с филмово изкуство”.

Програмата на едноседмичния фестивал „Кустендорф” бе открита тържествено на 15 януари от Никита Михалков с прожекцията на филма му „Дванадесет”, а към присъстващите се обърна премиерът на Сърбия Воислав Кощуница, дошъл специално за събитието.

Фестивалът е замислен като некомерсиална проява, посветена на авторския филм. Част от тазгодишното издание е посветена на Никита Михалков. На фестивала са поканени изтъкнати режисьори от цял свят, като Кристиян Мунджиу, Еран Колирин, Майкъл Радфорд и Фатих Акин, които да споделят своя опит с младите и все още неутвърдени филмови творци. В рамките на програмата „Съвременни авторски тенденции” могат да бъдат видени техни филмови продукции от минали години. Очаква се също така гостуването на френската кинозвезда Одре Тоту (Невероятната съдба на Амели Пулен, 2001).

В състезателната част на фестивала ще бъдат показани 32 авторски филма на студенти от филмовите академии в Чехия, Гърция, Италия, Полша, Словакия, Русия, Великобритания, САЩ, Куба, Испания, Франция и Сърбия. Те се борят за три награди – златно, сребърно и бронзово яйце. Председател на журито е известният австрийски писател Петер Хандке.

Междувременно вчера, по покана на Дружеството за сръбско-руско приятелство и Сдружението на студентите прависти „Номоканон”, Никита Михалков изнесе лекция в Правния факултет на Белградския университет. Той говори пред събралата се аудитория на различни теми, между които Косово и Метохия, православната духовност, културата и изкуството в сръбско-руските отношения.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...