Млади жени и момичета християнки са отвличани, изнасилвани и довеждани до самоубийство в Ирак


Източник: AsiaNews

В Ирак отвличанията са се превърнали в индустрия, която не пощадява младите жени и момичета християнки. Дори и да бъдат освободени, някои от тях не успяват да се справят с насилието, което са преживели, и се самоубиват. В Мосул беше отвлечен и убит свещеник от Сирийската православна (дохалкидонска) църква, а едно 14-годишно момче беше разпънато на кръст.

Млади жени и момичета християнки биват отвличани и освобождавани срещу откуп, но после се самоубиват поради шока, насилието и срама, които са преживели. Това се случва в Багдад, където отвличанията са се превърнали в процъфтяваща индустрия. Престъпни банди забогатяват с нарастването на броя на жертвите, а опашките от хора по граничните пунктове, които се опитват да напуснат страната, се увеличават все повече.

Християни от всички деноминации, клирици и миряни, са сред предпочитаните жертви в столицата.

Източници от девически монашески общности в Багдад са били свидетели на отвличания миналата неделя, когато две млади християнки бяха отвлечени при различни обстоятелства: едната от дома й, като безпомощното семейство не е могло да направи нищо, а другата от открит пазар, където четирима въоръжени мъже са я грабнали и вкарали в автомобил, оставяйки след себе си обезумялата й майка.

Често инцидентите не приключват с освобождаването на пленника. В един от случаите в Багдад жертвата се е самоубила, след като е бил платен откупа и се е завърнала в дома си, защото не могла да понесе мъчението и сексуалното насилие, които е претърпяла.

В друг случай млада жена е говорила със семейството си по телефона (похитителите са й позволили да се обади на семейството си, за да го увери, че е жива) и им е казала: “Мъртва съм” (имайки предвид, че е била жертва на групово изнасилване). Накрая тя се е самоубила, докато все още е била в ръцете на мъчителите си.

По неофициални данни броят на отвлечените млади жени и момичета през последните две седмици е 12.

Междувременно уплахата сред християните расте. Източници от северен Ирак съобщават, че “стотици семейства са принудени да бягат към границата със Сирия”.

О. Павлос Ескандар от Сирийската православна (дохалкидонска) църква беше погребан в Мосул в четвъртък. Обезглавеното му тяло беше открито в източния район на този иракски град. Той беше отвлечен миналия понеделник от неизвестна ислямистка групировка, която поиска откуп между 250 000 и 350 000 щ. долара за освобождаването му, съобщава Асирийската международна информационна агенция (AINA). Като условие за водене на преговори групировката е поискала също поставянето на табели на църквата, в която той е служил, с извинение за изявленията на папата в Регенсбург.

Агенция AINA публикува писмо на свещеник от Ирак, избягал в Швеция, в което се описва една широко разгърната терористична кампания, насочена против християните в Ирак.

Основавайки се на свидетелства на християни, които все още живеят в страната, о. Адрис Хана предупреждава, че “християните живеят в ужас в Мосул и Багдад. Няколко свещеници бяха отвлечени, момичета са изнасилвани и убивани, а преди няколко дена едно 14-годишно момче беше разпънато на кръст в християнския квартал Албастра”.

О. Адрис също съобщава, че е разговарял “с група монахини, които бяха ограбени и третирани жестоко на път от Багдад към Аман в Йордания”.

Той завършва писмото си с молба: “Трябва да направим каквото можем, за да спрем [кланетата]…. Трябва да направим нещо.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...