Мнения на религиозни дейци за унищожаването на Басаев


Източник: Интерфакс

Представители на Руската православна църква приветстваха действията на руските специални служби за унищожаването на Шамил Басаев – един от най-известните лидери на чеченските терористи, организирал терористичните актове в театъра "Норд-Ост" в Москва и в училището в Беслан. Той и други негови "колеги" бяха убити в понеделник по време на операция на специалните сили в Ингушетия.

"Руската църква никога не е подлагала на съмнение правото на светската власт да прилага сила, за да защити гражданите от войнстващото зло", заяви в понеделник секретарят на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ отец Михаил Дудко, коментирайки информацията за ликвидирането на Басаев.

Отец Михаил напомни думите на апостол Павел за носителя на властта: "Ако пък правиш зло, бой се, защото той не напразно носи меч: той е Божий служител и отмъщава с гняв ономува, който върши зло" (Рим. 13: 4).

"Заедно с това ние не бихме искали конфликтът в Чечня да бъде интерпретиран като война между християнството и исляма", каза отец Михаил. Според него Басаев и другите като него не могат да бъдат наричани "ислямски террористи". "Ние смятаме, че действията на хора като Басаев са извращаване на ислямското учение и че обвиненията срещу Русия, че тя води религиозна война в Кавказ, са безпочвени", подчерта той.

Според него най-добрата противоотрова срещу "войнстващия псевдоислям" е религиозното образование.

Ликвидирането на Басаев предизвика отзвук и сред представителите на мюсюлманските религиозни среди в Русия. Главният мюфтия на Чеченската република Султан Мирзаев нарече "абсурдни" твърденията на терористите, че Шамил Басаев е станал "шахид" (мъченик).

"Басаев уби в Чечня десетки религиозни дейци, които четяха Корана, за които бяха свещени идеите на исляма, които проповядваха истински ислям. Никой истински мюсюлманин не би нарекъл такъв човек шахид", каза той.

Главният мюфтия нарече Басаев "враг на чеченския народ и пръв враг на Аллаха". Според него "Басаев никога не е криел, че най-важни за него са личните цели, личните идеи, а не благополучието на чеченския народ или тържеството на исляма". "Това няма нищо общо с газавата (свещената война)", подчерта Мирзаев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...