Може ли православният християнин да има мобилен телефон?



Интерфакс

Епископът на Анадир и Чукотка Диомид заяви, че православните християни не трябва да използват мобилна връзка. "Не признавам мобилния телефон. Това е чип, който човек е приел да носи доброволно навсякъде със себе си", каза епископът, известен в Русия с крайните си възгледи.

През миналата година епископ Диомид се опълчи срещу новите руски паспорти, в които според него се съдържа в скрит вид "числото на звяра", а също и срещу въведения от руските власти единен данъчен номер (ИНН), който според него води до тотален контрол върху човешката личност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

11 Отговори

  1. ieromonah Ioan каза:

    OMNI PURPURA PURIS! ЗА ЧИСТИЯТ ВСИЧКО Е ЧИСТО!
    Апостол ПАВЕЛ

  2. Дон Кихот каза:

    Аз също нямам мобифон. Не е проблемът в чипа, а във възможността чрез мобифона друг да знае денонощно къде се намираш, т.е. тотално следене. Мобифоните са духовните вериги на милиардното човешко стадо.

  3. plamen каза:

    Жителите на Чукотка (известни като чукчи) не се ползват с много добро име по света, особено в областта на интелекта и високите технологии. Нека да допълним, че доброволното носене на чип не се свежда само до мобилните телефони. Епископът би трябвало да се обяви против електронните часовници и калкулаторите и да призове да не се слуша никаква записана музика, нито радио, да не се гледат филми – защото всички тези машинки (от радиоапаратите до обикновения касетофон) са бъкани с чипове. Ако епископът се беше позамислил, щеше да бъде много изненадан колко чипове всъщност присъстват видимо и невидимо в живота ни. Той би трябвало също така да се откаже от пътуването с кола (чипове във вид на някаква примитивна електроника има дори в старите москвичи), да не говорим за самолетите, където по време на полет животът ти е буквално поверен изцяло на чиповете.

    Ако Диомид ползва мобилния телефон, показан на снимката, може би просто е дошло време да го смени? Тази древна Нокиа сигурно доста го изнервя вече. Неговите епархиоти могат да му подарят примерно една Нокиа N95 с 8 гигабайта вградена памет и да напълнят тази памет с православни песнопения и благочестиви видео филми.

  4. Дон Кихот каза:

    Освен това, мобифоните имат много силно вълново излъчване, което разрушава ДНК и бавно, но сигтурно причинява тумори на мозъка. След време ще има епидемия от това заболяване.

  5. izvor каза:

    …или чукчи версия на богословието на амишите? Някой беше казал, че дяволът е в подробностите. Ето че му намериха ново място – в чиповете и в ДНК деградацията.

  6. Toshev2006 каза:

    Учудвам се на разсъжденията на някои. В днешно време един свещеник с5-10 енории, ако е без мобил.телефон, не можеш да го откриеш при нужда. Ако е някой дето си стои в канцеларията по-цял ден ,въпросът е друг.
    Относно облъчването- ние сме обградени от всякакви лъчения и радио вълни с каква ли не честота, обгазявани от какви ли не газове във въздуха-продукт на световното промишленото производство, та едва ли един мобил. телефон ще ни причини рак или инфаркт?! За това, че можеш да бъдеш следен- с помощта на стотиците сателити, който желае може да те намери, където и да си, когато и да си. Нали един от бившите премиери на Чечня го проследиха по този начин, за да го ликвидират. Печатът на антихриста няма да е в чиповете, а в оледенялото от липса на любов сърце. Върху мнозина той вече е сложен. Ако пък има конкретен белег с външно изражение, Църквата съм уверен, ще го прозре, кой и какъв ще е, нали се ръководи от Дух Светий.

  7. Мия каза:

    Епископът / на Анадир и Чукотка/ Диомид изразява мнението си за мобилния телефон. А ние – за епископа, за жителите на Чукотка, оценихме им ителекта /според света!/. И християнски съвет им дадохме: „… Неговите епархиоти могат да му подарят примерно една Нокиа N95 с 8 гигабайта вградена памет и да напълнят тази памет с православни песнопения и благочестиви видео филми.“ По улиците от тинейджърските мобифони – писъци и крясъци, а от нашите – песнопения. Да не забравяме, че зад видимото се виждат много неща!
    Да не падне някой в изкушение пояснявам, че ползвам мобилен телефон, за вредата Дон Кихот е прав!

  8. izvor каза:

    да се ползва hands free. По възможност с Bluetooth. Дистанцията с такава джаджа може да бъде бъде до 10 м. от телефона Така злите сили ще следят телефона, но не и нас. Освен това ще съхраним ДНК-то си за пакибитието.

    Тук могат да паднат в изкушение само хората с два мобилни телефона 🙁

  9. Рътеп каза:

    хаха, забавна тема 🙂

  10. Idiot каза:

    Ех, епископът още не е звънял на Горещата линия NOKIA CARE, иначе най-любезно би му се предоставил огромна гама от телефони: от 1100 до Е71 и N95 8GB.
    Относно излъчването, всеки телефон трябва да отговаря на определени хигиенни изисквания, на който трябва да отговаря всеки телефон за да бъде пуснат в продажба – нивото на Specific absorption rate (SAR).

  11. Дон Кихот каза:

    GSM-ите докараха нова болест
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-06-22&article=237244