Моравичкият епископ Антоний: Патриарх Вартоломей няма право едностранно да взема решение за предоставянето на автокефалия



„Константинополският патриарх взе едностранно решение да нахлуе на територията на Украинската православна църква, без да има право на това“, каза сръбският йерарх, участвал в конференцията „Съборността на Църквата: богословски, канонични и исторически измерения”, която се откри вчера в Киев.

„Патриарх Вартоломей няма правомощия на папа и следователно няма право едностранно да взема решение за обявяването на автокефалия“, заяви в обръщението си на конференцията Моравичкият епископ Антоний.

„Всъщност патриарх Вартоломей обиди предстоятелите на другите Поместни църкви, като не се посъветва с тях. И след като станаха известни плановете на Константинопол за Украйна, патриархът продължи с отказа си да чуе техните призиви“, отбеляза епископ Антоний.

Той „не се е консултирал с никоя от Поместните православни църкви. Това обижда останалите предстоятели на Поместните църкви, които вярват, че патриарх Вартоломей е пръв сред равни по чест, но не и първи като папата. Той няма такава власт. Вселенските събори и отците на Църквата казват, че Константинополският патриарх не може сам да взема решения за предоставяне на автокефалия“, продължи сръбският йерарх.

 

Йерарсите на Константинопол твърдят, че патриарх Вартоломей се съветва с другите Поместни църкви. По време на срещата на Ордена на архонтите на Вселенската патриаршия през януари 2019 г. митрополит Емануил (сега Халкидонски) излезе с точно такова твърдение, настоявайки, че когато Константинопол изпраща делегации до други Поместни църкви, това е проява на съборност. Въпреки това, както епископ Антоний свидетелства, делегацията е изпратена просто да информира другите църкви за вече взетото решение, а не за съвет или диалог.

Епископ Антоний подчерта също, че ако патриарх Вартоломей предприеме същите действия в Черна гора или Северна Македония, където има схизматични църкви, това най-вероятно ще доведе до разделение между Сръбската православна църква и Константинопол.

Вдъхновени от успеха на схизматиците в Украйна, йерарсите на „Македонската православна църква“ и светските лидери в Северна Македония многократно апелират към Константинопол за автокефалия, което изпраща смесени сигнали в православния свят.

В своето обръщение на конференцията Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий определи погрешното саморазбиране на Фенер като причина за настоящата криза в Църквата.

В обръщението си архиепископ Георги (Йержи), ординарий на Вроцлавско-Шчечинската епархия от Полската православна църква обясни, че Църквата е в състояние на хибридна война благодарение на създадената от Константинопол „Православна църква на Украйна“.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...