Москва и Константинопол търсят решение за Естонската църква



Представители на Московската и Вселенската патриаршии се срещнаха в Цюрих в опит за решаване на проблемите между тях, в частност по отношение на статута на Естонската православна църква. Проблемът датира още от 90-те години на миналия век, когато част от естонските епархии на РПЦ премина под юрисдикцията на Константинопол.

"Двете страни биха желали да стигнат до универсално споразумение по пътя на преговорите", се казва в меморандума на делегациите на двете Църкви, публикуван на официалния сайт на Московската патриаршия. Споразумението в частност ще трябва да включва решение по въпроса за "църковното недвижимо имущество и каноничния статут на църковните юрисдикции на Константинопол и Москва" в Естония.

Напомняме, че именно въпросът за статута и присъствието на т. нар. Естонска автономна църква, учредена от Константинопол в Естония през 1996 г. въпреки мнението на РПЦ, бе причината делегацията на Московската патриаршия да напусне сесията на Смесената православно-католическа богословска комисия през октомври 2007 г. в Равена. Перспективите на прекъснатия в Равена богословски диалог също бяха обсъждани на срещата.

Московската патриаршия беше представена в Цюрих от Ювеналий Крутицки и Коломненски, Кирил Смоленски и Калининградски и секретаря за междуправославни отношения протойерей Николай Балашов. От страна на Константинопол участваха съпредседателят на Смесената православно-католическа богословска комисия Йоан, митрополит Пергамски, Емануил Галски и заместникът на главния секретар на Светия Синод архимандрит Вартоломей.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...