Москва: Православни и католици трябва да се откажат от конкуренцията


Православната и Римокатолическата църкви трябва да загърбят духа на конкуренцията пред предизвикателствата на съвременния свят, смята главата на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамският архиепископ Иларион.

По време на срещата си с главата на католическата архиепархия в Москва архиепископ Паоло Пеци в петък той подчерта намерението си да продължи курса на своя предшественик на този пост (сега патриарх Кирил) за търсене на взаимно разбирателство и подобряване на отношенията с Римокатолическата църква, съобщава официалният сайт на Московската патриаршия.

Страните отбелязаха необходимостта от още по-ефикасно сътрудничество между Руската православна и Римокатолическата църкви за защита на традиционните християнски ценности срещу съвременния секуларизъм.

В тази връзка, подчерта архиепископ Иларион, "всеки дух на съперничество и конкуренция между нас трябва да остане в миналото". От своя страна архиепископ Пеци изрази готовност за търсене на нови форми на взаимодействие, които ще съответстват на актуалните задачи на християнското свидетелство, и постави въпроса за възможността на съвместни православно-католически мероприятия в тази област.

Участниците в срещата стигнаха до извода, че трябва да продължи дейността на създадената през 2004 г. Съвместна работна група за разглеждане на проблемите, съществуващи между Руската православна църква и Римокатолическата църква в Русия. "В своята работа Съвместната група доказа ефективността си при откровеното и конструктивно обсъждане на най-различните аспекти в отношенията между двете Църкви, включително все още съществуващите проблеми и несъгласия", се казва в съобщението.

Същевременно се подчертава, че Съвместната работна група би могла в бъдеще да има функцията на форум, на който да се обсъждат възможните форми на сътрудничество между двете Църкви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...