Москва призова Румънската църква да отмени решението си



Светият Синод на Руската православна църква определи решението на Румънската патриаршия да създаде три свои епархии на територията на Молдова като погазване на църковните канони и заплаха за православното единство. "Тази стъпка на Св. Синод на Румънската църква е погазване на самите основи на църковния строй, противоречи на светите канони на Църквата и нанася огромна вреда както на взаимните отношения на двете Патриаршии, така и на православното единство като цяло", се казва в изявление на Синода на Московската патриаршия, публикувано днес на официалния му сайт.

Синодът отбелязва, че новоучредените от Букурещ катедри в Белци и Дубосари са вече заети от законно поставени православни епископи, като имената на тези градове влизат в титлите на епархийските архиереи на Молдовската православна църква (Московска патриаршия). Синодът изразява недоумението си от това, че в новоучредената от румънците "епархия на Южна Бесарабия" влиза "бившата Белгород-Днестърска и Измаилска епархия", тоест област, намираща се в състава на Украинската православна църква и имаща канонични епископи.

"Опитвайки се да утвърди властта си в чужди предели, Св. Синод на Румънската църква е нарушил цял ред канони, утвърдени от св. отци на Църквата на Вселенските и Поместни събори", се казва в изявлението. Според йерарсите на Московската патриаршия решението на Букурещ "продължава и засилва антиканоничността на предишното му постановление от 19 декември 1992 г. за възобновяване на Бесарабската митрополия в Република Молдова".

"Решението за създаване на паралелни епархии на територията на вече съществуващите епархии на Православната църква на Молдова и Украинската православна църква поражда сериозна тревога у православните християни и създава нова заплаха за междуетническото съгласия в региона, където отдавна живеят съвместно различни народи", се казва в документа. "Заявявайки решителен протест срещу новото нахлуване в нейните каноническите предели, Руската православна църква призовава Св. Синод на Румънската православна църква да отмени постановленията, приети от него, които не само разрушават перспективите за сътрудничество на двете Патриаршии, но и водят неизбежно до хаос в световното православно семейство", се подчертава в него.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...