Москва разглежда отново положението в Сурожка епархия



Източник: Orthodoxeurope

Днес Светият Синод на Московската патриаршия се е занимавал отново с проблемите в Сурожката епархия след преминаването на епископ Василий (Осбърн) без отпустно писмо към Константинополската патриаршия. Синодът е установил, че епископ Василий отхвърля за втори път поканата да дойде и да даде лични обяснения пред синодалните отци, и е отправил трета покана към него. Ако епископ Василий откаже да присъства на заседание на Синода за трети път, случаят му ще бъде предаден на Архиерейския събор, който е върховна съдебна инстанция на Руската православна църква.

Синодът е изразил загрижеността си във връзка с антиканоничните действия, които извършва архиепископ Гавриил Комански като приема свещенослужители от Московската патриаршия, без преди това да отправи искане за каноничен отпуст. Тези жестове на враждебност „смущават мира в Църквата и рушат братското сътрудничество на православните в Западна Европа”.

Светият Синод е изпратил до константинополския патриарх Вартоломей предложение за разглеждане на настоящото състояние на отношенията между двете юрисдикции в Западна Европа в рамките на двустранни събеседвания.

Междувременно, по искане на митрополит Ювеналий Крутицко-Коломенски, Светият Синод на Московската патриаршия е разрешил на протойерей Георгий Ашков да се присъедини канонично към Архиепископията на руските православни църкви в Западна Европа (Константинополска патриаршия). Досега свещеникът е бил клирик на Московската епархия на РПЦ, макар че е служил в Архиепископията на улица „Дарю” в Париж без отпустно писмо от епархийския си архиерей. Решението на Светия Синод отразява каноничната процедура, в случай че даден клирик желае да се присъедини към друга поместна Православна църква.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...