Москва 2006: Световна среща на високо равнище на религиозните лидери



Източник:
Интерфакс

От 4 до 5 юли догодина в Москва ще се състои световна среща на високо равнище на религиозните водачи, е съобщил завеждащият Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия, Смоленският и Калининградски митрополит Кирил. По неговите думи, междурелигиозната среща ще се състои преди срещата на лидерите на Г8 в Санкт-Петербург.

„Опитът на междурелигиозното сътрудничество в Русия е уникален и ще бъде полезно световната общност да се запознае с него”, е заявил митрополит Кирил. Той е подчертал също така, че гледната точка на руските духовни водачи по въпроси като борбата с тероризма, например, днес е особено важна.

Предполага се, че в работата на междурелигиозната среща ще вземат участие религиозни водачи и представители на поместните православни Църкви, така наречените дохалкидонски църкви – Коптска, Арменска и други, както и представители на римокатолическата църква. По думите на митрополит Кирил, организаторите на форума се надяват също така на присъствието на китайските религиозни ръководители, представителите на евангелската църква в Германия, Националния съвет на цървите в САЩ, главните равини на Израел, САЩ и редица европейски страни, мюсюлманските духовни лидери, будисти, индуисти, ръководители на Световния съвет на църквите и други международни религиозни структури.

Организаторите на форума се надяват, че срещата в Москва ще изиграе „голяма роля за предотвратяване на екстремизма на религиозна и национална почва”, е казал завеждащият Отдела за външноцърковни отношения.

„От това как ще се съгласуват отношенията между религиите, светската философия и традиционните ценности много зависи стабилността и международното сътрудничество”, е подчертал митрополит Кирил.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...