Московската патриаршия осъди решението на Страсбургския съд за разпятията



altРешението на съдиите от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според които е недопустимо да се окачват разпятия по стените в държавните училища в Италия, може да доведе до дестабилизация в цяла Европа, смята представителят на Московската патриаршия в Съвета на Европа игумен Филарет (Булеков).   

„Европа може да се сблъска с обществена дестабилизация, с възникване на протестни настроения по въпроси, които по-рано не предизвикваха напрежение в обществото. В този случай нов фактор на нестабилност ще бъдат именно “правата на човека” и тяхната интерпретация от този компетентeн съдебен орган от общоевропейски мащаб”, заяви игумен Филарет пред портал „Интерфакс-Религия“. 

На 3 ноември Европейският съд за правата на човека забрани окачването на разпятия в държавните училища в Италия в отговор на иска на италианската гражданка Соле Лауци. Според нея християнската символика в училището, където учат децата й, им пречи да получат светско образование. Правителството на Италия възнамерява да обжалва решението на съда.

Игумен Филарет смята, что решението на Страсбургския съд „ще нанесе много сериозен удар върху концепцията за правата и свободите на човека” и като цяло демонстрира ”дълбока криза на правозащитния подход”. То е закономерно отражение на процесите, които стават в Европа през последните години – например изключването на християнството от преамбюла на Европейската конституция, смята той.

„Създаденият прецедент е много опасен. Днес искат да махнат разпятието от училищата в страните с католическата култура. Утре ще поискат да махнат и “християнските знаци” от историческата държавна символика на европейските страни. И е напълно възможно, че ще дойде време, когато със същата аргументация ще поискат да махнат кръстовете от хилядите европейски храмове”, заяви представителят на Московската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...