Московската патриаршия: Русия трябва да приема само православни имигранти



Източник: www.blagovest-info.ru

Говорителят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин заяви, че имиграционната политика на страната трябва да се промени.

Според него руската държава трябва да толерира само онези имигранти, които проявят очевидна готовност да приемат Православието (или в краен случай някоя от другите традиционни религии на Русия) и така да се интегрират в руското общество.

Отец Всеволод се изказа на заседанието на обществена кръгла маса в Москва, организирана от групата "Коалиция за демографско развитие", която подготвя проект за "Демографска доктрина на Русия". Дискусията бе проведена под егидата на експертния канал CMNews.Ru и Института за световно развитие.

По думите на отец Всеволод, "Русия сега приема всички, които законно или незаконно минават през нейните граници". Според него те често носят на страната, която ги е приела, не полза, а вреда. "Ситуацията трябва да се промени така, че не те да избират Русия, а Русия тях", подчерта той. Преимущество при получаването на статус на "законно пребиваващ" и придобиване на руско гражданство трябва да имат онези имигранти, които притежават достатъчна професионална квалификация, "за да работят за благото на Русия", и които са "готови да се интегрират в руското общество". Тази готовност трябва да се измерва не само с владеенето на руски език, но и с това, доколко имигрантът участва в обществения и културен живот на Русия и приема като своя религия Православието или поне някоя от другите традиционни религии на страната.

"Трябва да изоставим лъжливата идея за идеологическата неутралност на държавата", заяви отец Всеволод. Той призова държавата да подкрепи Руската православна църква в нейните усилия за евангелизиране на имигрантите и даде като пример китайците в Далечния изток и Сибир, мнозина от които вече са приели Православието. "Нищо не интегрира така, както приемането на православната вяра", подчерта в изказването си отец Всеволод.

През последните години Русия беше залята от имигранти главно от другите бивши републики на Съветския съюз, които търсят работа в големите руски градове, но също така и от преселници от Азия и Африка, използващи страната като транзитно място за прехвърляне на Запад. Една голяма част от имигрантите, които остават да живеят в Русия, идват от мюсюлманските държави на Кавказ и Централна Азия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...